Endüstriyel Sabotaj

Konu Özeti : Memleketimiz endüstrisi yabancı uzmanlar ve yardımcıları, yerli idareciler tarafından çok tahribata uğramış, atılan her adım yine karşısına menfaat mukabili çıkarılanlar tarafından geriye çektirilmiştir.


Nuri Şeker, Uşak'ta Şeker Fabrikası'nı kurarken, köylünün pancar ekmemesi için, "Pancar ekmeyin, yoksa tarlanızı hükümet elinizden alır," Alman propagandası ile fabrika baltalanıyordu. 1963 yıllarında bizim Avrupa'ya portakal ihracımızı önlemek için, İsrailliler "Yafa" ismini kullanmamıza itiraz ettiler.

Çilek ihracını önlemek için, rakiplerimiz Bursa'ya uzman adı altında iki Alman'ı gönderdiler. Bunlar Alman çilek ithalatçısı rolündedirler. Ancak çilekleri beğenmemektedirler. Kalitesini yükseltmek için toprağı ıslah etmek gerekir. Bu suretle verdikleri formülle bir kısım çilek tarlalarını imha edip kaybolurlar.

Memleketimiz endüstrisi yabancı uzmanlar ve yardımcıları, yerli idareciler tarafından çok tahribata uğramış, atılan her adım yine karşısına menfaat mukabili çıkarılanlar tarafından geriye çektirilmiştir. Bu durumda vatandaşın, idealist teknisyenlerin maneviyatı kırılmış, aşağılık duygusuna itilmiştir.

1955 yılları civarında Etimesgut Uçak Fabrikası, Hollandalılardan külliyetli bir uçak siparişi almak üzeredir. Tam sözleşme imzalanıp imalata geçileceği sırada, İngiliz işadamlarının teşebbüsü üzerine, zamanın bakanı "Ziraat makinesi yapacaksınız, acil durum var!" diyerek, uçak fabrikasını uçak yapmaktan men eder. Hollanda siparişini ise İngilizler alır.

Memleketimizce de meşhur, bir Amerikan firmasının müdürü, McCormik traktör fabrikası kurmak üzere memleketimize gelir. Aniden incelemelerini bırakarak, 'Traktörü bizden alır, siz de buğday yetiştirirsiniz," diyerek geri döner. Her şey Beyrut'ta ve Ankara Palas'ta tertip edilen bir âlem sonunda tersyüz olur.

1958'de NATO'nun bir siparişini MKE almak üzeredir. Bu siparişi Belçika'ya aktarmak için 24 saat zarfında, traktör imal edeceğiz bahanesiyle, tahrip edilip hangar haline getirilen milyonluk fabrikamızın yürekler acısı hali? Diğer taraftan 1947 yıllarında TZDK tarafından Adana'da bir traktör fabrikası kurulması planlanmış, binalarının bir kısmı bitmiş, makine ve tezgâhları getirtilmiş olmasına rağmen, tezgâhları monte edip fabrikayı çalıştırmak mümkün olamamıştır. Ne gariptir ki, başta sonradan gelen yöneticiler olmak üzere, herkes bu fabrikaya karşı çıkmıştı. İddia ise, işe pulluktan başlamak lazım, traktörle başlayıp memleketin milyonları heba edilmemelidir, şeklindeydi. Mesele fabrikayı kurdurmamaktı. Zira, esasen suçsa milyonlar zaten harcanmıştı, suçluları ise cezalandırmak gerekirdi. Ne fabrikayı kurabildik, ne de suçluları cezalandırmayı düşündük. Bir yabancı uzman fabrika lazım demiş ve makineleri bize satın aldırmış, diğer bir yabancı uzman olmaz demiş, fabrikayı kurdurmamış. İş, gayet ustalıklı pazarlanmış ve sorumluluktan kaçan yöneticiler de teşebbüsü uyutmuş. Bu işten milyonların heba olacağından korkanlar, milyar liralık traktör ithal etmekten korkmadılar.

Bu saydıklarımız halen yaşayan teknik adamların başından geçen olaylardır. Endüstrileşmek yolunda ne derece yıkıcı çalışmalarla savaştığımız iyi anlaşılıyor.
Bismark'm vaktiyle özel sektörün olmadığı Almanya'da devlet olarak fabrikaları kurup özel müteşebbise kiraya vermesi, bizde Emekli Sandığının otellerinin, mesela Hilton'un işletilmesinin kiralanması ve turizm endüstrisini kalkındırmak uğruna zararlarının karşılanması gibi bir yol tutması, halen İsrail'in aynı metodu tatbik etmesi, Japonya'nın endüstrisini özel sektörden ayrı görmeyerek ve onu desteklemek, ona sahip çıkmak suretiyle geliştirmesi, modern ekonomi kurallarına, geri kalmış memleketlerin kalkınma politikasına aykırı olmasa gerek. Ulusların ekonomik savaşlarında casusluğun ve sabotajın önemini bu şekilde belirttikten sonra bunların metotları üzerinde de durmamız gerekmektedir.

Emekli bir deniz albayımızın açıklamasından öğrendiğimize göre; 2. Dünya Savaşı öncesinde memleketimiz İngiltere'ye iki adet savaş gemisi sipariş etmiş. Aynı tarihte, Japonya da İngiltere'ye bir gemi sipariş ediyor. Gemilerin yapımı süresince bizden iki deniz subayı kontrol olarak bulunurken, Japonlar 30 teknisyen bulundurmuşlar ve bunları da işin seyrine uygun olarak her ay değiştirmişler.
Bizim kontroller tersanede gezinir ve gemileri seyrederken, Japon kontroller arı gibi çalışıyorlar ve yapılan her işi, malzemesiyle, ölçüsüyle krokiler çıkararak tespit ediyorlar. İkinci Dünya Savaşı ilan edildiğinde İngiliz hükümeti gemilere el koyarak onları vermiyor. Biz sipariş edilmiş ve parası ödenmiş gemilerden mahrum kalırken, Japonlar aynı tarihte, aynı gemiden 10 tanesini birden kendi tersanelerinden denize indiriyorlardı.

Her ne kadar teknik literatürün çağımızda çok gelişmiş ve yaygınlaşmış olmasına, hemen her şeyin formülünün bilinmesine rağmen, her imalatın tecrübeye dayanan püf noktaları vardır. Bunları öğrenmek için görmek veya bilen ustayı ayartmak gerekir. Firmalar tedbir olarak proje bürolarına ve araştırma laboratuarlarına ve hatta atölyelerine müşteri de olsa yabancıları sokmazlar.

İletişimin çok hızlandığı alanlardan biri de pazarlama ve mali konulardır. Üretim programını, maliyetleri, kurumun kâr ve zarar durumunu tespit etmek, bunun için de müşteri veya meslektaş gibi sıfatlarla satın alma ve satış memurları ile muhasebecilerle dostluklar kurmak, gerektiğinde komisyon vererek elde etmek takip edilen yollardandır. Santral memurları ve sekreterleri de avlanacak personel arasında belirtebiliriz. Çoğu zaman dikkatsiz memurlar ve teknisyenler (mesleki tartışma, sohbet veya dertleşme yaptıkları inancıyla) kendileri için basit görünen birçok bilgileri karşı tarafa aktarırlar. Rakip firmanın kafa avcısı, öğrenmek istediği bilgileri, ilgili memura çok iyi imkânlarla iş teklifi suretiyle de edinebilir. Zavallı buna inanarak ve karşı tarafa kendini beğendirmek için, çok şey bildiğini ispat etme hevesine kapılır, açılır. Sonra da iyi bir işe gireceği hayali ile uzun süre avunur, işin olmamasından da kendini kusurlu sayar. Bu, çokça uygulanan bir yoldur. Çok kere firmaların; ortak veya kamu yararına çalışan araştırma merkezleri ile ortak kullanılan bilgisayar merkezleri casuslar için avlanacak örgütlerdir. İstenilen bilgileri buralardan komprime olarak elde etmek mümkün olmaktadır. Bütün bunlarla beraber engelleme teknikleri ne kadar geliştirilmiş olursa olsun, netice itibarıyla her şey yine orada çalışan insanların dikkatine bağlıdır. Daha doğrusu Anadolu tabiriyle kişinin "sütüne" kalmıştır. Bu tür olaylar genel olarak polise, adliyeye intikal etmez. Bunların ispatı zor olduğu gibi, farkına varılır varılmaz karşı tedbirler alınır. Karşı tarafa yanlış, yanıltıcı bilgiler verilmek suretiyle rakip firmayı büyük zararlara uğratmak da mümkündür. Endüstrileşmeyi engelleme çalışmaları farklı ulusların firmaları arasında olunca, daha yıkıcı ve memleket ekonomisi için tehlikeli olabilmektedir.

Ancak, endüstrisi gelişmekte olan ülkelerde, endüstri casusluğundan daha çok, sabotaj önemlidir ve tehlikelidir. Çünkü savaşı kazanmanın en garantili ve hatta kârlı yolu, karşı ülkenin endüstrisinin gelişmesini önlemek, pazarı kapatmaktır. Bu ise dostça ilişkilerle, teknik ve ekonomik yartırımlarla, ticaret anlaşmaları ile sağlanabilir. Psikolojik olarak karşılıklı ilişkilerde, yapılacak telkinlerle; ekonomik kalkınmaya olan inancı, endüstrileşme azmini çürütmek hedef alınır. Üst düzey yöneticilere; memleketin ekonomik çıkarının imalatın dışında olduğunu, Mühendislere; takım, tezgâh, işçi ve bazen bilgi gibi imkansızlıkları göstererek, büyüterek, yalnız olduklarını ve başarı sağlayamayacaklarını, harcanacaklarını, işçiye; bu mühendislerin projelerine güvenilemeyeceğini, emeklerinin heba olacağını, kendilerini işverenin istismar edeceğini,Vatandaşa; yerli malının kötü olduğunu, pahalı olduğunu, yerli oranının düşük olduğunu, sömürüldüğünü,söylemiş durmuşlar...

Ülkemizin bir asırdır devam eden kalkınma ve endüstrileşme çabasında bütün bu yollar bolca kullanılmış ve bizler de bu telkinlere teslim olmuşuzdur. Uzun yıllar bu telkinler altında kalmış olan dedelerimiz, amerikanbezi ve Rus patiskaları ile yetişmiş babalarımız bu psikolojik hali bize de intikal ettirmişlerdir. Ve dolayısıyla kendine güvenemeyen bir toplum olup çıkmışız.

Şimdi yukarıda arz ettiğimiz hususları Devrim otomobili olayında irdelemeye çalışırsak;

Cemal Gürsel, Otomobil Endüstrisi Kongresi'nin açış konuşmasını yapmıştı. Memleketimizde motorlu araç imalini mümkün görmeyenler, daha doğru bir ifade ile istemeyenler, Cemal Gürsel'e saldıramayacaklarına göre kongre başkanına ve önayak olanlara saldırmışlardır. Yalnız basın değil, bir kısım teknik insanlar bile yerli oranının %10'dan fazla olamayacağını iddia ediyor, bir kısmı ise hiç üşenmeden ağır ifadeli mektuplar yazabiliyordu.

Ülkeyi idare edenler, o zaman projeyi destekleyen ekibi Cumhurbaşkanını yanıltmakla itham ediyorlardı. İthalatçılar ise, kendileri sanki teknisyenmiş ve bu işten anlıyorlarmış gibi mühendislerin karşısına yapılamaz gürültüleri ile çıkmışlar, Meclis üyelerine broşür dağıtmışlardı. Her gün çeşitli sebep ve vesilelerle (o zamanki rakamlarla) milyonlar heba olan Türkiye'de Devrim otomobili için sarf edilen 900.000 TL yüzünden yer yerinden oynuyor, suçlu ve hainler aranıyordu.


Memlekette motorlu araçlar yapılabilir, yapılmalıdır, diyenleri suçlayarak, yapılamaz diyenleri, gerçekçi ve birer kahraman gibi alkışlayarak bozguncu psikolojik ortamın yaratılması, üzerinde durulacak önemli eğitim problemlerimizdendir. Hafız Paşa'nın dediği gibi: "Büyük başarılar, az bir hazırlıkla kazanılmadığı gibi, büyük bozgunlar da ufak sebeplerle vukua gelmez." Esas itibarıyla her şey dönüp dolaşıp insan unsuruna dayanmaktadır.

Teknolojik gelişme yürüdükçe, endüstride yığınla mevcut sorunlara her gün yenileri eklenmekte, bunlara çözüm aranmaktadır. Bu sorunlar her meslek mensubunu ve her seviyede vatandaşı kapsamına almaktadır. Günün sorunlarına uygun olarak eğitim, hukuk ve ekonomik düzenimizi ayarlamak, geliştirmek gerekir. Ekonomik ve mali mevzuatımız çağın endüstriyel gidişine, iç ve dış sabotajları da göz önüne alarak yeniden düzenlenmeli ve en önemlisi cesaretle, sağduyu ile uygulanmalıdır. Zira hepimiz biliyoruz ki yalnız kanun ve tüzüklerle ekonomik kalkınma olmuyor.

Memleketimiz, asırlardan beri düzen değişikliği ve reformlar peşinde koşmakta, Tanzimat fermanları ilan etmektedir. Varılan sonuçlar bizi daima tatmin etmemiş yeni yeni düzenler aramışız. Kendimizi değiştirmedikçe, kendimiz gelişmedikçe toplumda yapılacak düzen değişikliği ancak anarşi ve felaket getirir. Bilinmelidir ki reform, kanunla değil, insanla olur. Daha çalışkan, daha bilgili, daha namuslu ve daha memleketsever insanlarla mümkündür.

Devrim otomobilini prototip olarak imal eden, Türkiye mühendisi, teknisyeni ve işçisi idi. Hepsini maskara etmek için tüm giren iğrençliklerin kusulduğu günler yaşandı. Oysa Devrim otomobillerinin otomotiv endüstrisindeki yeri bir dönüm noktası idi ve bir başarı idi. Ne yazıktır ki, çok ünlü imzalar bile, basınımızda Devrim otomobili ile bu fikri getirenlerle alay ettiler. Zaman, alay edenlerin yüzünü kızartmış, onları mahcup etmiştir. Dileriz, motor sanayisinin vardığı aşama, Devrim otomobili gibi talihsiz bir maceraya dönüştürülmez. Gençlere Devrim otomobilini yeniden, ama gerçek çehresi ile tanıtmak lazımdır. Devrim prototip olmasına rağmen, başarılı ve övünülecek bir eserdir.


Tarih Kültür Sitesi - Tarihin Tanıkları
http://www.tarihintaniklari.com

Endüstriyel Sabotaj

Konu Özeti : Endüstrileşme yolculuğumuzda maalesef bazı engellemeleri fark edememişizdir. Zira birçok ülke "endüstri ajanları" yetiştirmektedir. Endüstri savaşında, casusluk ve sabotaj beraber yürür. Bunlara ait aşağıdaki örnekleri verebiliriz:


Memleketimizin kültürel ve ekonomik gelişmesi her şeyden önce vatandaşlarımızın dinamizmine, teşebbüs gücüne bağlıdır. Bu gücü, girişkenlik, sorumluluk yüklenebilmek, sonu başkalarına göre şüpheli olan işlere cesaretle girebilmek ve başarıya ulaşıncaya kadar yılmadan çalışabilmek gibi meziyetler meydana getirir. Bu güç, milletlerin yaşamasını, varlığını sürdürebilmesini sağlayan güçtür.Türk milletinde bu teşebbüs gücünü, ruh halini fazlasıyla görüyoruz. Sonu şüpheli ve tartışılabilen savaşlara girmek, mucizeler yaratmak bu ruhla mümkün olmuştur.

Endüstrileşme yolculuğumuzda maalesef bazı engellemeleri fark edememişizdir. Zira birçok ülke "endüstri ajanları" yetiştirmektedir. Endüstri savaşında, casusluk ve sabotaj beraber yürür.
Bunlara ait aşağıdaki örnekleri verebiliriz:

Venedik tüccarları pamuk ve ipekli sanayisini incelemek üzere 1280'de Polo ailesini Çin'e gönderiyorlar. İngiliz sömürgelerinde pamuk bulunmadığı sıralarda. 1730'da İngiliz Hükümeti pamuklu kumaş dokuyana 10 sterlin ve pamuklu giyene 3 sterlin para cezası veriyor. Pamuklu dokuma endüstrisi her şeye rağmen ilerleyince; İngiltere,Hindistan'da 3 milyon hektar pamuk tarlası kuruyor.Su kanalı ve baraj yapmak için de Hindistan'a kredi açarak borçlandırıyor.ABD endüstrileşmeye başlıyor. İngiltere, Amerika'ya bilimsel yollarla savaş açıyor. Teşebbüs fikrini, makineleşme zevkini ve üretimin artırılmasını, parçalayıp yıkmak ve önlemek için tedbir alıyor. Bunun için de Amerika'ya kredi ile ve düşük fiyatla mal yolluyor. Bu yüzden Amerika'da fabrikalar kapanıyor. Amerika gidişin kötülüğünü ancak 14 sene sonra fark ediyor ve derhal gümrük resmini yükseltiyor. Buna karşılık İngiltere de Güney Amerika'dan ithal ettiği pamuğun gümrüğünü artırıyor. Bunun sonucu olarak Güneyli pamuk çiftçisi sıkıntıya düşüyor. Pamuk üreticisi olan Güney Amerikalı ile dokumacı olan Kuzey Amerikalı mücadeleye giriyor. Güney devletlerinin menfaatinin İngiltere ve Fransa ile birleşmesi, İngiltere'nin Güney'e "Pamuk için avans" adı altında mali yardım yapması, hepimizin bildiği Amerikan İç Harbi'ni doğuruyor.1775'te Arkrayt'ın pamuklu dokuma makinelerinin İngiltere dışına ve özellikle ABD'ye satılması, tecrübeli işçilerin dışarı çıkması yasaklanıyor. Samuel Staler İngiltere'den dışarı çıkabilmek için deli rolü yapıyor ve kendisini fabrikadan kovduruyor. Bu suretle makineyi aklına iyice çizen bu usta, sessizce Amerika'ya kaçarak 1790'da orada makineyi yapıyor ve Amerikan hükümetinden vaat edilen armağanı alıyor. 1933'te Japon mallarına karşı, gümrük resmini artırması için İngiltere Hindistan'ı zorluyor ve % 75 artırıyor. Bergius metodu ile sentetik benzin imal eden Alman IG Farben fabrikalarını imalattan vazgeçirmek için Rockfeller 2 milyar dolar harcıyor. Amerika, kaliteli dokuma imalinde üstünlüğünü Avrupa'ya karşı sağlayabilmek için, iyi cins pamuğun ihracını yasaklıyor. Fransa’da, AB ortağı İtalya'dan, İngiltere'nin sebze ve meyve almasını önlemeye çalışmaktadır.

Ancak bu konularda memleketimize ait misaller de çok acıdır.


Tarih Kültür Sitesi - Tarihin Tanıkları
http://www.tarihintaniklari.com

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE