5 Adımda mükemmel Windows

Windows'un çok geç açılması, yazılımların çökmesi ve donanım parçalarının yarım performansla çalışması gibi küçük hataları mevcut. Bu yazımızda size 5 ücretsiz araç ile işletim sisteminizi bu hatalardan arındırarak nasıl daha çok verim alabileceğinizi açıklayacağız.

Windows'a ilk programınızı yüklemenizle sistem problemleri ortaya çıkmaya başlar. Esasen şöyle söylenebilir; Windows sizin taleplerinizle orantılı olarak yüklenir ve yavaşlar.

Windows sorunlarını gidermede kullanılan 5 ücretsiz araçla işletim sisteminizin sorunlarını ortadan kaldırabilir ve performansını artırabilirsiniz.

1.Sabit disk üzerindeki veri karmaşası: Windows'daki bu karmaşadan ötürü veri yükleme süresi sabrınızı zorlayabilir. Ücretsiz bir yazılım olan Disk Birleştiricisi sabit diskinizi toparlayarak ve daha fazla disk alanı kazandırarak programlarınızın daha hızlı çalışmasını sağlar.


Sabit disk bilgileri: Araç, parçalanmış kısımları gösteriyor (mavi işaretler)

Ne kadar çok program yükler, taşır ve silerseniz; o kadar çok veri düzensiz olarak sabit diskiniz üzerine dağılır ve bunun sonucunda dosya erişimi yavaşlar. Ücretsiz Disk Birleştiricisi parçalanmış verileri birleştirerek dosya erişimini hızlandırır. Bu sayede büyük bir sabit disk alanı boşalır ve programlarınız belirgin bir şekilde hızlanır.

Sabit disk optimizasyonu: Adım adım
Disk Birleştiriciyi çalıştırın ve menüden birleştirmek istediğiniz sabit diski ya da bölümü seçin.

Uyarı: Birçok program -eğer standart kurulum seçildiyse- işletim sisteminizin bulunduğu sabit disk bölümüne kurulur.

İpucu: Öncelikle programlarınızın kurulu olduğu bölümü birleştirin.

Önemli : Birleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, program parçalanmış (fragmented) ve birleştirilmiş (defragmented) veri bloklarını gösterir. Böylece birleştirme işleminin başarı durumunu görebilirsiniz.


Sistem performansı: Araç, performans artışını listeliyor.

Programı indir: Disk Birleştiricisi

2.Programların sisteminizden kaldırılması sırasında çok fazla gereksiz veri bilgisayarınızda kalır. Bu dijital hurda işletim sisteminizi tıkar ve yavaşlamasına sebep olur. Ücretsiz RegCleaner sisteminizdeki veri hurdalığını ortadan kaldırarak verimin artmasını sağlar.

Bir program yüklediğinizde program, konfigürasyon ayarları gibi kendine ait kullanıcı verilerini Kayıt Defterine(Registry) yazar.

Problem: Bir programın sisteminizden kaldırılması sırasında kayıt bilgileri kayıt defterinde saklanır. Bu yararsız kayıt dosyaları sisteminizi yorar ve performansın düşmesine neden olur.

Çözüm: Ücretsiz RegCleaner Kayıt Defteri'nizi temizleyerek Windows'un verimini artırır.

Kayıt Defteri Temizliği : Adım adım

RegCleaner kurulumunun ardından "Software" sekmesini tıklayın.

Artısı: Bu seçenek size bilgisayarınıza kurulmuş veya bilgisayarınızdan daha önce kaldırılmış tüm yazılımları listeler, yeni kullanıcılar için idealdir. Listeden daha önce bilgisayarınızdan kaldırdığınız programları seçin ve "Seçilenleri Kaldır"(Remove Selected) tuşunu tıklayın.

Sonuç: Kayıt Defteriniz temizlenir ve Windows veriminiz artar.


Her fare tıklaması önceden silinmiş programların seçimlerini kaldırır.


Bu menü toparladığı araçları listeler.



Programı indir: RegCleaner

3.Autostart-Manager: Windows'unuz daha hızlı açılsın.

Windows başlangıcı için daha fazla hız: Ücretsiz Autostart-Manager sisteminizde arkaplanda çalışan uygulamaları tespit eder ve gereksiz işlemleri sonlandırarak Windows'un tekrar hızlı açılmasını sağlar.

Adobe Reader gibi bir program yüklediğinizde program kendini Windows'un başlangıç yöneticisine kaydeder. Bu işlem programın her Windows başlangıcında arka planda otomatik olarak başlatılmasını sağlar.

Sonuç: Ne kadar çok sayıda program Windows ile açılırsa, Windows'un başlangıç süreci o kadar uzun sürer. Ücretsiz Autostart-Manager gereksiz işlemleri bir fare tıklaması ile kaldırarak Windows'un açılışını hızlandırır.


Autostart-Manager gereksiz işlemleri sonlandırır.

Windows'unuz daha hızlı açılsın : Adım adım


Autostart-Manager'i açın. Size sisteminizde otomatik başlatılacak işlemleri listeleyecektir. Oradan dilediğiniz programları listeden çıkartabilirsiniz. Eğer hangi programı sileceğiniz konusunda emin değilseniz program size hangi yazılımları sorunsuz bir şekilde başlangıçtan kaldırabileceğinizle ilgili yardım ediyor, yeni kullanıcılar için idealdir.


Seçim konusunda size yardımcı olacak iki tuş.


Doğru kayıtları silme - karar vermenizde yardımcı olacak ipuçları

1. Yöntem

Listede kopyalanmış ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz bir kaydı işaretleyin ve "Açık / Kapalı" tuşuna basın. Program bu kaydı silmeden pasif konuma getirecektir.

Bir sonraki açılışta Windows garip davranırsa bu işlemi aynı tuşu kullanarak geri alabilirsiniz. Böylece Windows'un bu işleme ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.


2. Yöntem

Eğer birinci yöntem gereksiz yer işgal eden işlemler hakkında yeterli bilgi veremediyse, "Teststart" tuşunu aktifleştirin. Gereksiz olduğundan şüphelenilen program başlar ve ne işe yaradığı gösteririlir.

İpucu: Çoğu işlem Windows saat simgesinin bulunduğu görev çubuğuna yerleşir. Bu nedenle bu bölgede yeni oluşan simgelere dikkat etmenizi öneririz.

Programı indir: Autostart-Manager

4.Gezgin ayarları, internet gezgin kalıntılarının temizliği veya Windows görüntü makyajı . Ücretsiz TweakPower tüm ince ayar isteklerinizi derin
bilgisayar bilgisine ihtiyacınız olmadan birkaç fare dokunuşuyla sağlıyor.

Eğer Windows'unuzu göz alıcı efektlerle doldurmak, internet gezinti kalıntılarından kurtarmak ve özel dosyalarınızı şifrelemek istiyorsanız ücretsiz TweakPower sizin tüm bu isteklerinizi karşılıyor. Burada en güzel özellik ise, tüm bu özellikleri farklı programlarla ayarlamak yerine TweakPower'ın tek başına tüm bu işlemler için yeterli olması. Program sayesinde sistem kaynaklarınızdan tasarruf edebilir ve sabit diskinizi gereksiz programlarla doldurmak zorunda kalmazsınız. Programın diğer bir artısı ise programın kullanımının yeni kullanıcılar için çok ideal oluşudur.


Araç Windows görüntü makyajı için yardımcı olur.

İnce ayar örneği : Dosyaların şifrelenmesi


TweakPower ile seçtiğiniz sabit diskiniz üzerinde dosyalarınızı şifreleyebilir ve bu şekilde yetkisiz kullanıcıların erişiminden koruyabilirsiniz. Bunun için dosya penceresindeki yan menüdeki Araçlar(Tools) seçeneğini tıklayın.


Açılacak olan alt menüden "Dosyaları Şifrele"(Dateien verschlüsseln) seçeneğini aktifleştirin ve pencerenin alt tarafındaki "Devam"(Weiter) tuşunu tıklayın. "Ekle"(Hinzufügen) butonu üzerinden şifrelemek istediğiniz dosyaları seçin ve yine "Devam"(Weiter) tuşuna tıklayın. Bir şifre belirlemenizin hemen ardından yazılım dosyalarınızı şifreleyecek ve şifrelenmemiş dosyalarınızın bulunduğu klasöre yerleştirecektir. Şifrelenmiş dosyalarınız "HDC" uzantısına sahiptir. Bu sayede onları diğerlerinden ayırt edebilirsiniz.


Birkaç adımda dosyalarınızı kolayca şifreleyin.


Güvenli bir şifre için ipucu: En az 6-8 haneli rakam ve harflerden oluşan şifreler kullanmanız dosya güvenliğinizi artıracaktır.

Programı indir: TweakPower

5.İstikrar, hız ve daha fazla işlev: Donanımınızın doğru çalışması için işletim sisteminin en yeni sürücülere ihtiyacı vardır. Bir System-Sniffer aracı olan Everest, hangi güncellemelerin yapılabileceği ile ilgili size yardımcı olur.

Sürücü dosyaları sisteminizin donanım parçalarını en iyi şekilde kullanabilmesini sağlar. Sürücü sorunları çoğu zaman donanımızın ilk satın alma aşamasında ortaya çıkmaya başlar, çünkü siz ekran kartı, ses kartı, yazıcı, vs gibi bir donanımı satın alıp kutusunu açana kadar sürücü dosyaları çoktan eskimiş olur. Everest Ultimate Edition bilgisayarınızdaki donanımları ve onların kullandığı sürücüleri tespit eder. Size de yalnızca versiyon numaralarını üretici firmaların güncel web sitelerinden karşılaştırarak, hangi sürücüyü yenilemeniz gerektiğini ayırt etmek kalır. Programın tek dezavantajı 30 günlük deneme sürümü oluşu, ancak bu süre size sistem taraması ve bakımı için yeterli zamanı sağlayacaktır.


Everest Ultimate Edition sistem detaylarını listeler.


Sürücü güncelleme : Adım adım
Programın içerisindeki "Ayrıntılar" menü seçeneğini her tıkladığınızda size donanım ve yazılımlarla ilgili detaylı bir rapor oluşturur. Buradan aldığınız versiyon numarasını üretici firmanın sitesindeki versiyon numaraları ile karşılaştırmanız yeterlidir.

Kolaylık: Sürücü kütüphanemiz sizi donanımınızın üretici firmasına ait güncelleme sayfasına direk olarak alfabetik olarak listelenmiş bir şekilde yönlendirir.


Everest Ultimate Edition bilgisayar kasasının içinde tam olarak hangi donanım oldugunu gösterir.


Önemli:
Ürün özelliklerine, uyumlu olduğu işletim sistemine ve değiştirilme tarihine dikkat edin. Workshop bölümümüzde, sürücü güncellemesi ile ilgili ayrıntılı bir tarif bulabilirsiniz.

Programı indir: Everest Ultimate Edition

e-Devlet Logo ve Sloganı Belli Oldu


E-devlet kapısı ihalesi 2005 yılında yapılmıştı. Aradan geçen 2 yılda henüz ortada bir şey göremiyoruz ama logosu ve sloganı Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan bir yarışma ile belirlendi.

Logo Yarışmasını ay-yıldız ile @ işaretini birleştiren logo tasarımı ile Erol Balkan ve slogan yarışmasını ise 'Devletin kısa yolu' sloganıyla Yasemin Sulhiye Aydoğan kazandı.

Farklı devlet kurumlarındaki e-devlet uygulamalarının tek bir çatı altında toplanması anlamına gelen e-devlet kapısına yönelik uygulamaların 2008 yılında devreye girmesi bekleniyor. Proje Türk Telekom tarafından ihale edilmiş. Ancak özelleştirme sonrası Türksat'a devredilmişti.

20 kadar uygulamayı toplaması planlanan projede, ilk aşamada sosyal güvenlik, pasaport ve polis imdat 155 hizmetleri verilecek.

E-DEVLET PROJESI LOGO YARIŞMASI SONUÇLARI

1. Erol BALKAN
2. Ercan PAYA
3. Can DİNLENMİŞ

Mansiyon Fatih KARAKIŞ
Mansiyon Ayşen Tuğba DORUK
Mansiyon Çağatay BİLSEN

E-DEVLET PROJESI SLOGAN YARIŞMASI SONUÇLARI

1. Yasemin Sulhiye Aydoğan
2. Serdar Karaman
3. Giray Şen


Mansiyon Şerife Parkan
Mansiyon ZEYNEL KÖKÇAM
Mansiyon Taner Mustafa BAYRAK
Mansiyon Muhtesem PİLGİZ
Mansiyon Sinan POLAT

Proje Dünyası

En ucuz internet Japonya, en pahalısı Türkiye'de


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayınladığı bir rapora göre, üye ülkeler arasında saniyede megabit ücreti bakımından en ucuz genişbant internet hizmeti Japonya, en pahalısı ise Türkiye'de bulunuyor.

Üye ülkelerin internet kullanıcılarının yüzde 60'ının genişbant hizmetinden faydalandığı belirtilen OECD'nin Aralık 2006 verilerine göre hazırlanan ve 30 ülkenin bulunduğu raporunda, fiber optik şebeke ağına geçen ülkelerde daha düşük fiyata en yüksek hızda hizmet alınabildiğine dikkat çekildi.

Japonya'da kullanıcıların 100Mbps (1 mbps: saniyede 10 milyon bit) hızıyla bağlandıkları ve bunun OECD ortalamasının 10 katından fazla olduğu kaydedilen raporda, saniyede megabit ücreti bakımından 0,22 dolarla en düşük fiyatın Japonya'da, en pahalısının da 81,13 dolarla Türkiye'de bulunduğu belirtildi.

OECD raporunda, ABD'de saniyede megabit açısından en ucuz genişbant bağlantısının 3,18 dolar, İngiltere'de 3,62 dolar olduğu belirtilerek, Japonya'daki fiber optik ağ sayesinde kullanıcıların veri indirebildikleri hızda veri de iletebiliyorlar. Telefon hattı üzerinde genişbant bağlantısı olan ADSL ve çoğu kablo hizmetinde bu olanak bulunmuyor.

Raporda, 100 kişiye düşen genişbant internet ADSL abonesi sayısının 3,8 olduğu Türkiye'de 2 milyon 773 bin 685 abone bulunuyor ve Türkiye, 100 kişiye 2,7 genişbant abonesinin bulunduğu Meksika'nın önünde ve 29. sırada bulunuyor.

OECD raporunun başında, 100 kişiye 19,6 ADSL abonesi, 9,4 fiber optik ağ abonesi ve 2,4 diğer bağlantı abonesinin bulunduğu Danimarka geliyor.

İsveç, Güney Kore ve Finlandiya'nın 100Mbps internet bağlantısı sundukları ve Japonya gibi fiber optik altyapıya geçtikleri belirtilen rapora göre aylık en ucuz internet bağlantılarının bulunduğu ülkeler şunlar:

-İsveç 10,79 dolar
-Danimarka 11,11 dolar
-İsviçre 12,53 dolar
-ABD 15,93 dolar
-Fransa 16,36 dolar
-Hollanda 16,85 dolar
-Yeni Zelanda 16,86 dolar
-İtalya 17,63 dolar
-İrlanda 18,18 dolar
-Finlandiya 19,49 dolar

Kaynak: 17.0.2007 - Sabah Gazetesi

Niş Pazarlama Nedir? ve Neden Önemlidir?

1. GENEL ANLAMDA “NİŞ PAZARLAMASI”

1.1. Kapsamı
1.2. Önemi
1.3. Kriterleri
1.3.1. Girişimcilik
1.3.2. Cesaret
1.3.3. Yeni Fikirler
1.3.4 Kalite
1.3.5. Pazar Bilgisi
1.3.6. Çevre Analizi
1.3.7. Planlama
1.3.8. Dönüşüm
1.4. Niş Pazarlamasının Özellikleri
1.4.1. Müşteri Odaklığı:
1.4.2. Pazar Odaklığı:
1.4.3. Pazar Segmentasyonu:
1.4.4. Stratejilerin Biçimlendirilmesi:
1.4.5. Pazarlama Yöntemlerinin Geliştirilmesi:
1.5. Yönü/Boyutları
1.5.1. Yönü
1.5.1.1. Yaratıcık
1.5.1.2. Zeka ve Fırsatçılık
1.5.2. Boyutları
1.5.2.1. İşletmeden Müşteriye
1.5.2.2. Müşteriden İşletmeye
1.6. Süreci
1.6.1. Pazar Diliminin Tanımlanması
1.6.2. Pazar Trendlerinin Araştırılması
1.6.3. Pazar Nişi Analizi
1.6.4. Müşteri İsteklerinin Belirlenmesi ve Güncelleştirilmesi
1.6.5. Müşteri Analizi Ve Dilimlendirilmesi
1.6.6. Tutundurma
1.6.7. Dağıtım Kanallarının Belirlenmesi
1.6.8.Üründe Değişiklikler Yapılması

2. ETKİNLİK KOŞULLARININ BELİRLENMESİ

2.1. Öncelikli Olarak Pazarlama Planını Yapma
2.2. Rakipler Hakkında İstihbarat Toplama
2.3. Müşterilere Kolayca Erişim
2.4. İlgiyi Yaratma
2.5. Etkin Pazarlama Araştırması Yapma
a) Tüketici Araştırması :
b) Mamül Araştırması :
c) Dağıtım Kanalları ve Dağıtım Giderleri Araştırması :
d) Reklam Araştırması :
e) Satış Araştırması :
f) Fiyatlama Araştırması :
g) Pazar Araştırması :
h) Güdü Araştırması :
i) Ambalajlama Araştırması :
j) Dış Pazar Araştırması :
2.6. Gerekli Teknolojik Düzeyi Yakalama
2.7. Uzmanlık

3. KOBİ`LERDE NİŞ PAZARLAMA VE BİR UYGULAMA

1. GENEL ANLAMDA “NİŞ PAZARLAMASI”

1.1. Kapsamı

Göreceli olarak benzer niteliklerde mal/hizmetlere gereksinim duyan bir yada daha çok benzer özelliği paylaşan küçük bir tüketici kitlesinin (kişiler ve/veya örgütler) isteklerini daha iyi karşılamak amacıyla geliştirilen pazarlama faaliyetleri “Niş Pazarlama” olarak ifade edilmektedir.Bir niş pazar, gereksinimleri tam olarak karşılanamayan küçük bir müşteri grubunun istemlerini daha iyi karşılayabilmek için belirlenen çok dar kapsamlı, küçük bir pazar bölümüdür. Niş pazardaki müşterilerin ayırt edici ilginç istekleri vardır bu müşteriler ihtiyaçlarını en iyi tatmin eden işletmeye yüksek meblağlar ödeme gücüne sahiptir. Bu denenle nişçiler yaratıcı güçlerini, zekalarını, bilgi birikimlerini en iyi şekilde kullanmaya çalışarak bu mükafatı kapmaya uğraşırlar. Potansiyelini iyi kullanan bir “nişer kendi uzmanlık alanında iyi bir kazanca sahip olur. Pazarda çok sayıda rakip işletme olduğu halde nişler için bu geçerli değildir. Nişler küçük işletmeler tarafından keşfedilirler. Büyük işletmelerin pazar paylarını az da olsa küçük işletmeler engeller. Bunu önlemek için artık büyük işletmeler niş pazarlamasına yöneliyor. Daha çok yerinden yönetim ve yönetim anlayışında yapmış oldukları yeniliklerle. Örneğin; johnson&johnson yüz yetmiş tane busines units’ den ibarettir ve bunların çoğu niş pazarını takip ederler.Niş pazarlamacıları kendi müşterilerini (ihtiyaçları iyi karşılandığı taktirde) seve seve iyi bir fiyat ödeyeceklerini bilirler. Niş tüketicileri yığınsal olarak ele alan devlerin göz ardı ettiği kesime seslenen bir pazar. Daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin ilgilendiği bir alandır. Yapılan araştırmalar daha çok refah seviyesinin yükseldiği dönemlerde ortaya çıktığını gösteriyor. Herkesi tatmin edecek ürünler yerine az sayıda insanı çok tatmin edecek ürünler arz ediliyor.İzleyici olmayı sıradanlık olarak görüp, ancak büyük oyuncuların olanağına sahip olmayanlar, piyasada bir boşluk yakalıyor. Bu boşluk büyük bir Pazar yaratacak bir boşluk değil fakat o güne kadar doldurulmamış, yada kimsenin gelmemiş ve yeterince önemsenmemiş pazarlar oluyor. Sonsuz rekabet ortamında niş pazarlaması daha güvenli ve karlıdır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin değişmek ve faaliyet alanlarını genişletmekte başarılı kılar. Ürünlerini müşteriye kolayca kabul ettirirler. Tarz ve ürün politikaları ile sıradan müşterilere seslenirler. Ürün gerek üretilirken gerek pazarlama aşamasında yenilenmek zorundadır. Doğal olarak niş ürününden kısa bir hayat beklemelidir.

1.2. Önemi

Tıkanmış pazarlamada kapıyı zorlamak yerine zeka ve yaratıcılık silahlarınızı kullanarak, dev işletmelerin görmediği ya da görmezden geldiği kitlelere seslenerek “az satış çok tatmin” ilkesiyle belki küçük ama sağlam imparatorluk kurma açısından önemlidir.Pazarlar değişime uğradı, kitlesel pazarlarda bütün pazar için tek bir ürün modeli yapılırsa herkesi biraz memnun eder. Niş pazarlamasında az sayıda insanı çok tatmin edecek ürünler arz edilir.Önemi boşlukları doldurmaktan kaynaklanmaktadır. Yani piyasada bir boşluk vardır. Görülmez olabilir yada kimsenin aklına gelmemiş olabilir. Siz bu fırsatı kullanırsanız sağlam bir pazar elde etmiş olursunuz.Niş pazarlaması, yığınsal pazarlamayı takip etti. Niş pazarlamasını ise mikronize pazarlama takip edecektir. Mikronize pazar, tek müşterili bireysel pazardır. Niş pazarlaması mikronize pazarlara giden yolda bir adım olarak görülüyor.

1.3. Kriterleri

1.3.1. GirişimcilikGirişimci, mal veya hizmet üretmek ve/veya pazarlamak üzere, sahip olduğu ve üçüncü şahıslardan temin ettiği sermayeyi riske atarak faaliyette bulunan kişidir. Tek başına kendi emeğini kullanacağı gibi başkalarının emeğini satın alarak ta çalışır. Büyük buluşlar; eylemlerin ve problemlerin başka bir bağlamda nasıl potansiyel kaynağa dönüştürüleceğini bilenler tarafından yapılır. Girişimcileri diğer insanlardan ayıran en önemli özellik her işe yalnız girişme düşüncesidir. Bu nedenle girişimcilik niş pazarlananın kriterlerindendir.

1.3.2. Cesaretİnsanların çoğu hedeflerine ulaşmada başarısız olmaktadır. Niş pazarı bulan boşluğu yakalayan insanların bir kısmı da bu pazardan vazgeçmektedir çünkü ilk defa gerçekleştireceğinden dolayı korkmakta ve niş pazarda karşılaşabileceği sorunları aşabileceklerine inanmamaktadırlar. Aslında insanların çoğu amaçlarını gerçekleştirmede önlerindeki işlerden korktukları için başarısız olmuyorlar; alışılmış bulunan ortamdan sonra yeni bir işin mücadelesine girmekten korkuyorlar bu nedenle yaratıcılıklarına gerçeğe dönüştürememektedirler. Öncelikle her şey hesaplanmalı, gerçekler araştırılmalı ve başarı şansı varsa cesaretli olup risk göze alınmalıdır.

1.3.3. Yeni Fikirler Çevre değiştiğinden işletmeler de değişmek zorunda kalmaktadırlar. Müşterilerin ihtiyaçları değiştikçe, geliştikçe, rakiplerin becerileri geliştikçe, kamu oyunun tavrı değiştikçe, hükümet kararları değiştikçe ve uluslar arası arenada kriterler, pazar şartları değiştikçe işletmelerin değişmesi ve bu durumda yeni hareket tarzları belirlenmesi zorunlu olmaktadır.Bu nedenle bu değişiklikler boşlukları yaratmaktadır. Bu boşlukları kapatmakta yeni fikirlerle olmaktadır. Yeni fikir ve yöntemlerle çalışmayı öğrenmek, başarının olmazsa olmaz şartlarındandır. Hiçbir şey taze bir yumurta kadar sıhhatli ve lezzetli değildir. Yine hiçbir şey bayat bir yumurta kadar zararlı değildir. O halde daima yenilik içinde olmalı, daima taze kalınmaya çalışmalı geçersiz fikirleri taşımamalı-dır.

1.3.4 KaliteNiş pazarlamasında, üretilen ürün veya hizmet kalitesi şarttır. Çünkü niş Pazar az kişiye hitap etmekte ve çok tatmin sağlamaktadır. Tüketicinin maksimum faydası için kalite her zaman vazgeçilmez bir unsurdur. Niş pazarı yakalamak her şey demek değildir. Şunu unutmamak gerekir ki müşterilerle olan ilişkilerde hiçbir şey kusurlu mal kadar yıkıcı olamaz. Üretim aşamasında devamlı kalite kontrolü yapılamalıdır. Her ürün kalite temelinde satılmayabilir. Eğer sizinki kalitesi nedeniyle satılıyorsa kalitenizi düşürdüğünüz zaman sonunuz geldi demektir. Bu durumda imajınızı tekrar elde etmeniz çok zordur. Niş pazarlamasında, pazarda ilk olduğunuz ve kaliteyi ilk olarak siz belirlediğiniz için daha sonraki üretimlerinizde kaliteyi artırmak için müşterilerinizin kaliteyle ilgili olarak yorumları istenmeli ve onların bilgileri dahilinde gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

1.3.5. Pazar BilgisiBu bölümde pazarlama çabaları ile ilgili olarak elde edilebilen her çeşit bilgi yer alır. Bunlar, mal bilgisi pazar tanımları, toplum ve toplumsal bilgilere ilişkin veriler pazarlama didinmelerini kolay ve etken olarak yürümesini sağlayacak her çeşit veriler olabilir. Ayrıca pazarlama eylemin yeterliliğini arttıracak her çeşit veri pazarlama bilgisi kavramı içerisine girer. Niş pazara girince az sayıda tüketiciye sesleneceksiniz ama onlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Bunlar; Tüketicilerin özellikleri, alışkanlıkları, gelir düzeyleri, istedikleri kolaylıklar, beğeni biçimleri, satın alma alışkanlıkları ve niş pazarında faaliyet göstereceğiniz yer hakkında bilgi edinmek önemlidir.

1.3.6. Çevre AnaliziNiş pazara girince işletmenizin içinde bulunduğu dünya sistemi, yine içerisinde faaliyet gösterdiğimiz ülkenin ekonomik, politik siyasi ve diğer şartları ayrıca yakın çevre dediğimiz pazarımız, müşterilerimiz ile ilgili değişme ve gelişmeler devamlı olarak incelenmelidir. Çevrenin sürekli ve hızlı bir şekilde değişme ve gelişme göstermesi, işletmelere iki seçenek sunmaktadır; fırsatlar ve tercihler. Çevre çok hızlı olarak değiştiğinden ve geliştiğinden hiçbir belirti ve işaret vermeden yeni bir buluş, yeni bir rakip işletmenin önüne çıkabilir. Bu nedenle her zaman çevre analizi yapmak çevreyi takip etmek önemlidir.

1.3.7. Planlama Planlamanın mantığında şu vardır. “Nereye gideceğinizi bilmiyorsanız hiçbir yol sizi oraya götüremez”. Gerçekte de işletmeler plan sayesinde ne yapacaklarını önceden düşünmek imkanını bulabilirler. Ancak planlama ile yapılacak işin niçin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağına ve nelere gerek duyulacağına önceden karar verilebilir. Niş pazarlamanın önemli kriterlerinden olan planlama ile sonunda varılması düşünülen muhtemel yere varılabilir. Ya da neden varılamadığı ile ilgili değerlendirmelerin yapılmasına zemin hazırlamış olur. Niş pazarlamada piyasada ilk olduğunuz için planlama şarttır.

1.3.8. Dönüşüm Nişi bulup pazara girdiğimiz zaman bir dönüşüm yapmışsısınızdır. Olmayan bir pazar ortaya çıkmış eski alışkanlıkları bırakmış yeni bir pazar yaratmışsınızdır. Çevremiz sürekli değişmektedir. Çevremizdeki değişime işletmede bir dönüşüm yaparak karşılık vermeliyiz. Nişi bulup pazara girdiğimizde bir dönüşüm yapmışızdır. Çünkü değişeme uyarak bir dönüşüm gerçekleştirmişizdir.

1.4. Niş Pazarlamasının Özellikleri

1.4.1. Müşteri Odaklığı: Niş pazarlamacılar müşterilerinin isteklerini o kadar iyi anlarlar ve onların isteklerine uygun özelliği olan mallar üretirler ki, müşterileri onların istedikleri fiyatı vermeye hazırdır. Örneğin; Ferrari işletmesi ürettiği otomobiller için çok yüksek fiyat belirlemesine karşın, onun sadık müşterileri, bu otomobillerin özelliklerinden ve işletmenin satış sonrası hizmetlerinden çok memnun oldukları için başka hiçbir otomobil markasıyla ilgilenmeden Ferrari satın alırlar.

1.4.2. Pazar Odaklığı: Niş pazarlamacılar, güvenli ve karlı bir ya da birkaç Pazar bölümü bulmaya çalışırlar. Bir pazar nişinde faaliyet gösteren bir işletmenin etkin bir biçimde hizmet verip, karlı olabilmesi için; ideal bir pazar nişinin karlı ve büyüme potansiyeli olacak kadar büyük olması gerekmektedir.Bir tek küçük Pazar diliminde niş pazarlama stratejisi uygulamak çok risklidir. Çünkü bu küçük Pazar dilimi belirli bir zaman periyodunda tamamen yok olabilir veya tam aksine büyük bir gelişme de gösterebilir. Bu riskleri bilen pek çok firma tek bir niş pazarda faaliyet göstermek yerine iki veya daha fazla niş geliştirerek hizmet edebilecekleri Pazar alanındaki şanslarını artırmaktadırlar.

1.4.3. Pazar Segmentasyonu: Pazar, müşterilerden oluşur ve müşterilerin ihtiyaçları farklı olur. Pazarlar çeşitli şekillerde parçalara ayrılabilirler.Bunlar;- Yığın Pazarlaması- Bölüm Pazarlaması- Yerel pazarlama- Kişisel Pazarlama- Niş PazarlamaNiş Pazarlamacıları, genelde Pazar bölümlerini daha da ayrıştırarak veya bir grup belirleyerek, yarar sağlayacak özel kombinasyonlar arayarak ilginç nitelikte gruplar keşfetmektedir. Niş pazarlamasında pazar dilimi tanımlanabilecek kadar belirli olmalı ve müşteri kitlesi işletmenin uzmanlık alanlarından bir veya birkaç tanesine uymalıdır.

1.4.4. Stratejilerin Biçimlendirilmesi: İşletmeler belirli bir endüstri kolunda veya coğrafi alanda yoğunlaşarak daha etkin pazarlama stratejileri geliştirebilirler. Geniş bir müşteri kitlesini taymin edecek mallar / hizmetler üretmek, onlara geniş bir dağıtım ağı ile ulaşmak ve çok fazla tutundurma faaliyeti yapmak yerine, dar kapsamlı pazarlama stratejileri ile daha az zaman, para ve çaba harcayarak yoğun biçimde küçük bir Pazar dilimine odaklanılabilir.Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler niş pazarlama stratejileri uygularken; politik, yasal, ekonomik, çevresel, endüstrinin özellikleriyle ilgili, kültürel ve sosyal, teknolojik ve nüfus yapısıyla ilgili makro çevresel öğelere de özen göstermeleri gereklidir.

1.4.5. Pazarlama Yöntemlerinin Geliştirilmesi: Uygulanan pazarlama yöntemleri çok etkili olmalıdır. Hedef müşteriler; yapılan araştırmalarda uygulanan pazarlama yöntemlerine benzer tepkiler göstermeli, benzer ilgi ve gereksinimlere sahip olmalıdır.

1.5. Yönü/Boyutları

1.5.1. Yönü

1.5.1.1. YaratıcıkYeni bir şeye varlık kazandırma sürecine yaratıcılık denir. Bu bağlamda pazara yeni bir ürün kazandırma süreci olarak da yaratıcılığın niş pazarlamadaki rolünü açıklamış oluyoruz. Tabi ki bir yaratıcılık harikasını iyi pazarlanmadığı sürece popüler olamayacağı kesin. Ancak yaratıcılık mekanizması işlemeden de ürünün dikkat çekmesi mümkün değil. Bu nedenle ürünün tanıtımının ilk aşamasında yaratıcılığın önemi tartışılmaz.Toplumun “yeni buluş” bilincinin geliştirme yollarından birisi de, yaratıcılığın özendirilmesidir. Bunun en kolay yolu da, onu caydıran nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. İşletme içinde söz hakkına sahip bireylerin çokluğu oranında yaratıcılık kamçılanır.Tüm pazarlamacılar yaratıcılık peşinde koşar ama çok azı bunu ortaya çıkması için yüreklendirir. Ne var ki özellikle ürün planlamasında başarıya ulaşmak için yaratıcılığın rolü büyüktür. Creator’lar, dünyayı yerinden oynatabilecek yepyeni bir teknoloji kendilerine sunulduğu zaman, tüketicilerin korunmak isteyeceği, konuyla uyumlu bir ürün haline getirmedikleri takdirde başarısızlığa uğrayacağının kesin olduğunu çok iyi bilirler. Sony walkman’e bakın. Bir çok kez ödül kazandı, döneminin bir tasarım şaheseri olarak kabul edildi ama yine de başarısını iyi bir niş tekniğine borçlu.“Çoğu kişi walkman’e yepyeni bir olgu gözüyle baktı ama teknoloji nerde? Doğrusu hiç de yepyeni bir teknoloji içermiyordu. Başarısının sırrı pazarlamasında, daha da önemlisi planlamasındadır.” Markaları korumak ve aynı şirket bünyesindeki diğer markalarla rekabet edebilmesini sağlamak için de yaratıcılık gereklidir.

1.5.1.2. Zeka ve Fırsatçılık Yaratıcılık ve zeka birbiriyle oldukça yakın iki olgudur. İyi bir nişcinin keskin bir zekaya sahip olması gereklidir. Ancak bu sayede iyi bir buluşu iyi bir yöntemle pazarlayabilir ve başarılı olabilir. Kısacası zeka başkalrının görmediğini görmeyi ve bunu değerlendirebilmeyi sağlar. Fırsatçılık: Pazardaki boşlukların görünmesi, bunların doldurulması için yeni ürünün geliştirilmesi ve doğru pazarlanması gerekir.Dünyadaki hızlı gelişim ve oluşum, devamlı olarak ortaya fırsatlar çıkarıyor. Dünkü fırsatlar ile bugünkü fırsatlar farklı. Yarınkiler daha farklı olacak. Fırsatlar bitmiyor. Önemli olan bu fırsatları zamanında görüp, yakalayıp, değerlendirebilmektir. Fırsatlar başarıya ulaşma arayışında pazarlamacının en büyük yardımcısıdır. Kişi İçi Zeka: Bu zeka türlü kültüre göre değişebilir ama vurgulanan iç deneyimler, duygular ve sezgilerdir. Pazarlamacılar dışında eğitmenlerde bu zekaya sahiptir.Kişiler Arası Zeka: Bu zeka türü de kültürden etkilenir. Vurgulanan dış dünya, ilişkiler, başkalarının duygularının farkına varma ve diğerleri ile ilişkilerde kendi konumunun farkında olmaktır.İşte bu iki tip zeka özellikle pazarlama konseptine yeni yeni yerleşen duygusal pazarlama alanında oldukça önemli bir yer tutar.

1.5.2. Boyutları

1.5.2.1. İşletmeden Müşteriye Her sektörde ortaya çıkarılmayı bekleyen bir çok niş vardır. Bunu yakalamak, müşterilerin ihtiyacı olduğunu göstermek işletmecilerin elindedir. KOBİ’ lerin kurtuluşu ve müşteri potansiyeline ulaşması için niş önemli bir yere sahiptir. Müşteriler için aslında ihtiyaç olan bir pazarı, işletmeler farkına vardırır ve müşterilerinin görme olanağını sağlarlar.John Humble’ın bu konudaki yargısı şöyle:”Pazar odaklı değilseniz, ayakta kalamazsınız. Tüm kurumlar ister kar amaçlı olsunlar, ister olmasınlar hizmet vermek için vardırlar. Rekabetin iyice yoğunlaşacağı 21.yüzyılda galip gelenler, müşteriyi tatmin etmekten de öte, ona zevk verenler olacaktır. Yani müşterinin ifade ettiği gereksinimlerine yanıt vermekten daha fazla şey, müşterinin varlığını bile bilmediği tatminler sunan şirketler galip geleceklerdir.”Yıllar önce Management Center Europe’la yaptığımız görüşmede Philip Kotler, Humble’ın bu yorumuna benzer şeyler söylemiştir:” Pazar odaklı olmak, insanların ifade ettikleri gereksinimlerine tepki vermek demektir. Sadece dinler ve sunarsınız. Şirketlerin Pazar odaklı olmaktan, pazarın odağı olmaya geçmelerini, henüz ifade edilmemiş talepleri tahmin etmelerini ve hatta, yeni talepler yaratmalarını isterdim.”Kotler bu konuşmasında, müşterilerin teknik ve ekonomik olarak mümkün olduğunu öğrenene kadar, bu konuda hiçbir şey talep etmedikleri, bir saatte fotograf işleme örneğini verdi.” Polaroid, insanların varlığını bile bilmedikleri bir hayallerine getirilen bir yanıttı – fotoğrafı çekilişinin hemen ardından görebilmek.”

1.5.2.2. Müşteriden İşletmeye Niş işletmenin arzından kaynaklandığı kadar müşteri taleplerinden de kaynaklanabilir. Müşteri geniş ürün yelpazesine sahip olan bir tekstil işletmesinden yalnız kendi ihtiyaçlarına yönelik bir ürünü üretmesini isteyebilir Örneğin; sağlık üretimi yapan başka bir işletmeden kendisi için sağlık memuru, doktor ve hemşire önlüğü üretmesini isteyerek o tekstil firmasının hastane elbiseleri üretimine yönelmesini sağlayabilir.

1.6. Süreci

1.6.1. Pazar Diliminin TanımlanmasıMevcut müşteri tabanını ve pazar dışındaki halen hizmet verdiğiniz mevcut pazar fırsatlarını inceleyerek, bir pazar bölümü ve/veya bölümleri seçilir. Pazarlamacılar genelde nişleri Pazar bölümlerini daha da ayrıştırarak veya bir grup belirleyerek yarar sağlayacak özel kombinasyonlar arayarak ilginç nitelikteki gruplar keşfetmektedirler. Bunu yanında bir tek küçük Pazar diliminde niş pazarlama stratejisi uygulamak çok risklidir. Çünkü bu çok küçük Pazar dilimini belirli bir zaman periyodunda tamamen yok olabilir veya tam aksine büyük bir gelişme de gösterebilir. Bu riskleri bilen pek çok işletme, tek bir niş pazarda faaliyet göstermek yerine iki veya daha fazla niş geliştirerek hizmet edebilecekleri Pazar alanındaki şanslarını arttırmaktadırlar.

1.6.2. Pazar Trendlerinin Araştırılması Gelişmekte olan pazarlar ve pazarlama trendleri araştırılır. Bazı işletmeler, diğer işletmelerin sunamadığı bir veya birkaç hizmet sunarlar. Örneğin; bir banka müşterilerin gereksinimleri ve isteklerini telefonla almakta ve parayı da müşterilerine elden kendi elamanları aracılığıyla teslim etmektedir.

1.6.3. Pazar Nişi AnaliziNiş pazarda uzun yıllardır faaliyet gösteren bir işletme hedef müşteri kitlesinin gereksinimleri, pazardaki boşlukları, aynı Pazar nişine son dönemlerde mal/hizmet satmaya çalışan diğer işletmelerden daha iyi bilir. Bunun yanında hizmet verdiğiniz Pazar nişinizle ilgili dergi ve gazetelerdeki gelişmeler sürekli olarak izlenmelidir.

1.6.4. Müşteri İsteklerinin Belirlenmesi ve Güncelleştirilmesiİşletmelerinin mallarına/ hizmetlerine en çok ilgi gösterenler, onları en çok satın alan ve/veya satın alma eğilimi olan müşteri grupları ve onların özel istekleri ve gereksinimler pazarlama araştırması yoluyla belirlenmelidir. Elde edilen bilgiler veri tabanı dosyaları oluşturularak saklanmalı ve sürekli güncellenmelidir. Kotler’e göre bir işletme; müşterilerinin önem verdiği noktalarda işini farklılaştırmalıdır.

1.6.5. Müşteri Analizi Ve DilimlendirilmesiMevcut ve potansiyel müşteriler belirli temel davranışları göz önüne alınarak gruplandırılabilir. Ayrıca değişik tüketici gruplarının malınızı/hizmetinizi satın almaları için onları hangi öğelerin güdülediğini derinlemesine araştırmak için pazarlama araştırması yöntemleri kullanılmalıdır.

1.6.6. TutundurmaTelevizyon ve gazeteler aracılığıyla doğrudan pazarlama kampanyaları ve tutundurma faaliyetleri ve tutundurma faaliyetleri düzenlenebilir. Bir niş pazara ilgi duyan müşteri kitlesinin, işletmenin ürettiği mala/hizmete dikkatinin çekilebilmesi ve onlara benimsetilebilmesi çok fazla finansman kaynağı gerektirmemelidir.

1.6.7. Dağıtım Kanallarının BelirlenmesiNiş Pazardaki müşterilere kolayca tanımlanabilen dağıtım kanalları aracılığıyla (medya, ticari yayınlar, birlikler, konferanslar vb.) ulaşılabilmelidir. Üretilen malın/hizmetin hedef kitleye daha iyi ulaşabilmesi için gerekiyorsa mesaj ve medya aracı değiştirilmelidir.

1.6.8.Üründe Değişiklikler YapılmasıPazarda faaliyet göstermeyen önemli bir başka nişin gereksinimleri karşılamak için üretilen mal/hizmeti yeniden gözden geçirerek, bu hedef kitleye uyması ve yeni müşteri kitleleri elde edilebilmesi için üzerinde değişiklikler yapılabilir.



2. ETKİNLİK KOŞULLARININ BELİRLENMESİ

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler niş pazarlama stratejileri uygulanırken; politik, yasal, ekonomik, çevresel, endüstrinin özellikleriyle ilgili,kültürel ve sosyal teknolojik, ve nüfus yapısıyla ilgili makro çevresel öğelerde özen göstermeleri gereklidir. Niş pazarlama stratejilerinin uygulanabilmesi için gerekli koşullar şunlarıdır

.2.1. Öncelikli Olarak Pazarlama Planını Yapma Değişik tüketici gruplarının malınızı/hizmetinizi satın almaları için onları hangi öğelerin güdülediğini derinlemesine araştırmak için pazarlama araştırması yöntemlerini kullanın. Daha sonra araştırma sonuçlarına uygun bir pazarlama karması geliştirin kaliteli bir mal/hizmet, uygun dağıtım kanalı, iyi ve yeterli bir tutundurma politikası ve müşteri odaklı bir fiyat, müşterileri yönde etkiler.Küçük firmalar üretim ve pazarlama işlevlerinde kolayca yön değiştirelebilecek esnekliğe sahiptirler. Kotler’e göre bir firma; müşterilerinin önem verdiği noktalarda işini farklılaştırmalıdır. Çok iyi yaptığınız bir ya da birkaç faaliyet alanında yoğunlaşın. Örneğin; hız, güvenilirlik, hizmet, tasarım (dizayn), iyi ilişkiler,ürettiğiniz malın/hizmetin özellikleri, nitelikleri, veya teknolojisi bu başarının anahtarıdır. Örneğin; bir banka müşterilerine ender verilen hizmetleri sunmayı hedefleyerek; Cumartesi-Pazar günleri ve akşamları bir şehrin en büyük

3. süpermarketinde faaliyet gösteren bürolar açarak çok başarılı olmuştur. Niş pazarlama stratejilerinin esasını belirli bir alanda uzmanlaşma oluşturur. Bu strateji uygulayan işletmeler belirli bir küçük pazarlama diliminde uzmanlaşmanın yanı sıra, müşteri mal veya hizmet pazarlama karması dizilerinden birisinde de uzmanlığa sahip olmalıdır.

Niş pazarlamanın uygulanabileceği uzmanlık alanları şöyle sıralanabilir.

- Nihai Tüketici Uzmanlığı

- Geriye Dönük (Dikey) Uzmanlık

- Müşteri Ölçüsünde (Hacmine Bağlı)Uzmanlık

- Belirli Müşteriler Uzmanlığı

- Belirli Coğrafyada Uzmanlaşma

- Belirli Bir Mal veya Nitelik Uzmanlığı

- Kalite-Fiyat Uzmanlığı

- Hizmet Uzmanlığı

2.2. Rakipler Hakkında İstihbarat Toplama Rakiplerinizin düşüncelerini okuyamazsınız. Ancak geçmişte pazara yeni giren rakiplerine karşı nasıl bir politika izleyip, mücadele ettiklerini, eski tarihli dergi ve yayınlardan öğrenerek, daha sonra bu durumun stratejiniz nasıl etkileyeceğini değerlendirin. Örneğin; Hewlett Packard, ürettiği printer kartuşu pazarına düşük fiyat stratejisiyle giren Nu-Kote firmasına misilleme yapmak için, yeniden doldurulabilen kartuşlar üreterek bunları Nu-Kote’nin mallarından daha düşük bir fiyat ve kalite güvencesine yönelik tutundurma faaliyetlerinde bulunarak Nu-Kote ile mücadele etmiştir.Pazarınızı Biliniz; faaliyet göstereceğiniz coğrafyaya, uygun dağıtım kanalı üyelerini ve hedef müşterilerinin satın alma güdülerinin inceleyiniz, daha sonra pazara girmek için kullanabileceğiniz önemli stratejik noktaları belirleyiniz.

2.3. Müşterilere Kolayca ErişimNiş pazarlamasının esasını belirli bir konuda uzmanlaşma oluşturmasından dolayı, belirli bir kesime hitap etmektedir. Bu yüzden niş pazarlama yönetimini seçen işletmeler bu kararı vermeden, eğer bu yönteme baş vurulursa kime hitap edeceğiz bu pazarlamayı nasıl yapacağız, müşteriye nasıl ulaşacağız sorularının cevabını bulmalıdır. Niş pazarında en hızlı şekilde ulaşmak çok önemlidir. Eğer hızlı bir şekilde ulaştırılmazsa müşterilerin ilgileri çok değişken olması nedeniyle, müşteri kayıplarına yol açabilir.

2.4. İlgiyi YaratmaBu tür pazarlar, insanların pek alışık olmadığı, hemen kabul etmediği türden pazarlar olması nedeniyle bu pazarlama türüne yönelmiş bir işletme faaliyet gösterdiği alanda müşterilerinin ilgisini çekebilmek zorundadır. Niş pazarcılar, müşterilerini kendileri oluşturmak zorundadır.

2.5. Etkin Pazarlama Araştırması YapmaPazarlama mal ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye akışını sağlayan işletme faaliyetlerini kapsar. Araştırma ise, verilerin toplanmasına analizine ve yorumuna dayanan problem çözücü faaliyetleridir. İki kavramı bir araya getirirsek, pazarlama araştırmasını bir işletmenin pazarlama faaliyetleriyle ilgili herhangi bir problemini sistematik inceleme olarak kabul ederiz.

Etkin pazarlama araştırması koşulları şunlardır.

a) Tüketici Araştırması : Tüketici araştırması tablo-1’de görülen tüketicinin satın alım kararlarında ekonomik, psikolojik ve sosya-kültürel etkenlerin rolünü araştırır. Bu araştırma ile tüketicinin yaşı, cinsiyeti, dini, ırk ve aile büyüklüğü gibi demografik özelliklerine, tüketicinin geliri, mesleği, eğitim düzeyi ve sosyal statüsü gibi sosya-ekonomik özelliklerine ve kişiliği, alışkanlıkları gibi psikolojik özelliklerine ilişkin bilgi sağlar.

b) Mamül Araştırması : Mamül araştırması, yeni mamüllerin tüketiciler tarafından beğenilecek biçimde değiştirilmesi amacıyla yapılan bir araştırmadır. Bu araştırmada, işletmenin hangi tür mamülleri üreteceği, mevcut mamül türlerine ne gibi ekler yapacağı, hangi mamül türünün üretiminden vazgeçileceği ve tüketici zevk ve terciklerine uyacak mamül özelliklerinin belirlenmesi gibi konular incelenir.

c) Dağıtım Kanalları ve Dağıtım Giderleri Araştırması : Dağıtım kanalları araştırmasında, işletmece dikkate alınması gerekli kanal alternatifleri, her kanal alternatifince hizmet edilecek pazar bölümleri ve satılacak tahmini mamül miktarları, aracı kar marjları ve komisyonları, her bir pazar bölümü için kanal alternatiflerinin rekabet üstünlüğü, kanal alternatifleri arasında ve içinde fiyat istikrarı ile kanal denetiminin durumu ve her bir kanaldaki aracıların pazarlık gücünü inceler.

d) Reklam Araştırması : İşletme yöneticilerinin karşı karşıya oldukları önemli karar alanlarından biriside reklamdır. Günümüzde işletmelerin reklama verdikleri büyük önem nedeniyle reklam araştırmaları da yaygınlaşmıştır. Reklam araştırma-sında ilgilenecek konular şunlardır.- İlgiyi çekme ve tüketiciyi mamülü satın almaya ikna edebilme bakımından reklam içeriği - Medya araştırması

e) Satış Araştırması : Satış araştırmasında satışlarla ilgili kayıtların analizi ve satış örgütünün faaliyetlerindeki etkenliğin sağlanması konularını inceler. Ayrıca, satış personelinin seçimi, eğitimi ve satış bölgelerinin saptanması incelenecek diğer konular arasındadır. Satış araştırmasının iki amacı vardır.1- Analiz yoluyla mevcut satış miktarını incelemek2- Tahmin yoluyla gelecekteki satış miktarını ölçmeye çalışmakSatış araştırmasının temelini analiz oluşturur.

f) Fiyatlama Araştırması : Fiyatlama araştırmasında çeşitli fiyat düzeylerinde talep edilecek miktarlar ve bunların maliyetleri hakkında bilgi sağlanır. Böylelikle isabetli fiyat belirlemesi yapılabilir. Fiyatlama analizinde şu bilgilerin toplanması gereklidir:- Rekabet fiyatları,- Fiyatlamaya karşı tüketici tepkileri,- Üretim ve pazarlama maliyetleri,- Üretilen mamüllerdeki karlılık, - Aracı desteği,- Dağıtım maliyetleri ve kar marjları,- Mamül, bölge ve satış elemanı gibi satış yapılarında değişiklikler,- Şimdiki ve gelecekteki satışların kıyaslanması,- Aracı karları,Bu bilgilerin toplanması satış analizi ve dağıtım maliyet analizi gibi çeşitli araştırmaları gerektirir.

g) Pazar Araştırması : Bu analiz sayesinde işletmenin rakipleri karşısındaki durumu belirlenir ve böylece gelecekteki pazar koşulları tahmin edilir. Analizce işletmelerin pazar potansiyeli ve pazar payları öğrenilmeye çalışılır. Pazar potansiyeli, bir mamülün belirli bir zaman süresi içinde tüm endüstrideki tahmini maksimim satış miktarıdır. Pazar potansiyelinin tahmininde üç yöntem kullanılabilir:- Direkt veri yöntemi- Endeks yöntemi- Anket yöntemiDirekt Veri Yöntemi : Bir mamülün toplam satış o mamülün pazar potansiyelinin tahmininde temel olarak kullanılır. Endüstri satış verileri devletin araştırma kuruluşları veya ticari birliklerce çeşitli endüstriler için kullanılır.Endeks Yöntemi : Endeksler coğrafik bölgeler arasındaki nisbi Pazar potansi-yelinin göstergeleri olarak kullanılabilir. Bu kullanımın dayandığı ilke şudur; bir seri ile diğer bir seri arasında yüksek derecede korelasyon varsa, ilk seri ikincisinin tahmininde kullanılabilir.Anket Yöntemi : İşletme ürettiği mamülün şimdiki ve gelecekteki kullanıcıla-rına yönelik yıllık bir anket uygulaması yapılabilir. Bunun amacı, gelecek yıl içinde kullanıcı işletmelerin mamülden ne kadar talepte bulunacaklarını tahmin etmektir. Veriler ya mektup ya da kişisel görüşme ile sağlanır.

h) Güdü Araştırması :Güdü araştırması niçin sorusunu cevaplamaya yönelik bir pazarlama araştırmasıdır. Tüketicilerin arzularını, duygularını ve niyetlerini ortaya çıkarmayı amaçlar.Bu araştırma, kişilerin pazardaki davranışlarının temel nedenleri bulmak ve değerlendirmek için yapılır. Bu suretle, tüketici davranışlarını kestirmek ve mal ve hizmetlerin tüketiciler için psikolojik yönden uygunluğunu sağlamak mümkün olur. Güdü araştırması amacı, psikolojik ölçme yöntemlerini kullanarak kişilerin şuur altlarını inceleme yoluyla onların belli mamül veya işletme hakkında gerçek düşüncelerini öğrenmektir.Kullanılan yöntemler şunlardır:- Derinlemesine görüşme - Projeksiyon yöntemleri

i) Ambalajlama Araştırması :Ambalajlama araştırması, mevcut bir mamülün veya pazara yeni çıkarılan bir mamülün ambalajına karşı tüketicinin göstereceği tepkinin araştırmasıdır. Ambalajlama araştırması hiçbir zaman mamülün başarısını garanti etmez. Ancak iyi bir ambalaj mamülün başarı olasılığını arttırır. Ambalajlama araştırması, teknik araştırma ve tüketici değerlemesi olmak üzere ikiye ayrılır.Teknik Araştırma : Üretim bölümü ilgilendirir. Ambalajın yapısı ile ilgili bir araştırmadır. Burada çarpma, düşme, basınç direnci ve gaz geçirme gibi testler yapılır.Tüketici Değerlemesi : Pazarlama bölümünü ilgilendirir. Burada amaç, renk ve biçim algılaması markanın tanınması ve psikolojik etkilerin değerlemesidir.Tüketici değerlemesinde iki tür araştırma kullanılır.- Görüntü araştırması - Duygusal tepki araştırması

j) Dış Pazar Araştırması : Dış pazar araştırması, dil, kültür ve toplumsal zevk gibi yönlerden farklılık gösteren bir pazar ortamında veri toplanması ve bunların analizidir. Amacı her hangi bir dış pazarda belirli bir mamülü pazarlardan alınacak kararlar için yardımcı verileri toplamaktır. 2.6. Gerekli Teknolojik Düzeyi YakalamaGünümüzde pek çok sektörde, genellikle ikinci el teknoloji kullanılırken, hala düşük teknoloji başarı için yeterli görülmektedir. Firmanızın bir pazara girmek için teknolojik olarak hazır olup olmadığını belirleyin. Örneğin; bir sanayi dalındaki pazardaki bütün üretici lider firmalar müşterilerden elektronik veri değişimi (EDI) yoluyla sipariş almayı önerirlerse, sizin firmanız EDI’ yi önermeden başarılı olabilir mi? Firmanızın yeteneklerini ve rekabet edebileceği güçlü olduğu alanları belirle-yin, firmanız neyi rakiplerinden daha iyi yapabilir? Hewlett Packard’ ın örneğinde olduğu gibi, tekrar doldurulabilen, rakiplerininkinden daha ucuz ve aynı kalitede printer kartuşları üretmek yoluyla yeni bir pazar oluşturarak başarısını güçlendirmiş oldu.

2.7. UzmanlıkPazar planında ana başlıklar altında bahsettiğimiz uzmanlık alanlarını şimdi daha geniş olarak inceleyeceğiz.

a) Nihai Tüketici Uzmanlığı : İşlemler yalnızca bir çeşit nihai tüketiciye hizmet etmek için uzmanlaşırlar. Örneğin; bir hukuk işletmesi ceza hukuku veya iş hukuku alanlarının birisinde uzmanlaşarak, yalnız o konudaki müşterilere hizmet verir.

b) Geriye Dönük (Dikey) Uzmanlık : İşletmeler üretim dağıtım dizisinin her hangi bir düzeyindeki uzmanlaşabilirler. Örneğin; bir ham bakır işleyen firma, bakırdan üretilmiş yedek parçalar veya tamamlanmış bakır ürünler üretiminde uzmanlaşabilir.

c) Müşteri Ölçüsünde (Hacmine Bağlı) Uzmanlık : İşletmeler, ya küçük hacimli veya orta büyük hacimli müşterilerine satış yapmak için uzmanlaşabilirler. Pek çok niş pazarlamacı büyük firmaları dikkate almayıp ihmal ettikleri küçük müşterilere hizmet etmekte uzmanlaşabilir.

d) Belirli Müşteriler Uzmanlığı : Bir işletme satışlarını bir veya birkaç ana müş-teriye satmakla sınırlandırılabilir. Pek çok firma ürettikleri mallarının tamamını yalnızca tek bir firmaya satabilir. Örneğin; A.B.D’ de motorlu taşıt yedek parçası üreten küçük ölçekli pek çok firmanın tek ana müşterisi General Motors firmasıdır.

e) Belirli Coğrafyada Uzmanlaşma : İşletme, sadece dünyanın belirli bir bölgesinde veya yöresindeki müşterilere mal/hizmet sağlar.

f) Belirli Bir Mal veya Nitelik Uzmanlığı : Bir işletme belirli bir malın, mal dizisinin veya malın niteliklerinin üretiminde de uzmanlaşabilir. Örneğin; laboratuar malzemeleri sektöründe, firmaların bazıları mikroskop ve hatta daha da uzmanlaşarak yalnızca mikroskoplar için lensler üretilmektedir.

g) Kalite-Fiyat Uzmanlığı : Bazı işletmeler pazarda yüksek kalite, yüksek fiyat bazıları ise diğer uçta düşük kalite, düşük fiyat bölümünü tercih ederler. Örneğin; Hewlett Packard küçük hesap makinaları pazarında yüksek kalite yüksek fiyat uç noktasında yer alması gibi;

h) Hizmet Uzmanlığı : Bazı işletmeler, diğer firmaların sunamadığı bir veya birkaç hizmet sunarlar. Örneğin; bir banka müşterilerinin kredi gereksinimlerini ve isteklerini telefonla almakta ve parayı da müşterilerine elden kendi elemanları aracılığıyla teslim etmektedir.

3.1. KOBİ`LERDE NİŞ PAZARLAMA

Modern pazarlama kavramı, her şeyin Pazar ile başladığını kabul etmektedir. Bu nedenle,KOBİ’lerin başarılarında Pazar üzerinde yoğunlaşmak önem kazanmaktadır. KOBİ’ler hedef pazarlarını tanımlamada ve pazarlama stratejisi belirlemede yetersizdirler. Çünkü Pazar araştırması yapmadan kişisel gözlemlerini kullanmaktadırlar. Ayrıca KOBİ’ler özellikle sosyo-ekonomik koşullardaki değişmeler sonucu oluşan tüketici tercihlerindeki hızlı değişiklikleri izlemede ve bunlara ayak uydurmada da yeteri kadar başarılı olamaya bilmektedirler. GB’ye girişin de etkisiyle ağırlaşan rekabet ortamında ayakta kalabilmenin önkoşulu, dünya fiyat , kalite ve standartlarında mal veya hizmet üretmek; bu mal veya hizmetleri dünya pazarlarına satabilmektir. Bu olgudan hareketle, KOBİ’lerin ihtiyaçları, hem bu standart ve kaliteden haberdar olmak hem de bu kalitede mal veya hizmet üretebilecekleri teknolojiyi bilmek ve uygulamaktır. Ne var ki, KOBİ’ler bilgiye yeterince ulaşamaya bilmektedirler. Bu da işletmelerde ciddi sorunlara yol açarak onları başarısızlığa itmektedir. Bilgi eksikliğinin kaynağı ise, mali kaynak yetersizliğinin de etkisiyle Pazar araştırmasının ihmal edilmesi olarak belirlenmektedir. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler niş pazarlama stratejileri uygularken; politik, yasal, ekonomik, çevresel, endüstrinin özellikleri ile ilgili, kültürel ve sosyal, teknolojik ve nüfuz yapısıyla ilgili makro çevresel öğelere de özen göstermeleri gereklidir. Niş pazarlama stratejilerinin uygulanabilmesi için gerekli koşullar şunlardır:

• Pazarınızı biliniz

• Rakiplerin hedefleri ve stratejileri hakkında bilgi edininiz

• Gerekli teknoloji düzeyini belirleyiniz

• Firmanızın yeteneklerini ve rekabet edebileceği güçlü olduğu alanları belirleyin

• Üst yönetim bütün örgüte şirketin stratejisini benimsetmelidir

• Niş pazara girmeden önce mutlaka pazarlama planı yapın

Dünya Ticaretindeki Serbestleşmenin İşgücünü

Dünya ekonomisinde yaşanan küreselleşme eğilimleri fiyat, kalite, emeğin vasfı ve maliyeti gibi dünya ticaretinde önemli olan faktörleri ön plana çıkarmaktadır. Kuşkusuz bu gelişmeler işgücü piyasalarını büyük ölçüde etkilemektedir. 1994 Uruguay Görüşmeleri ile de dünya ticaretindeki serbestleşmenin daha da artması, işgücü piyasalarını incelemeyi daha da önemli hale getirmektedir.

Dünya ticaretindeki serbestleşmenin artması ile ücretlerdeki düşme aynı zamana rastlamakta ve ücretlerdeki düşme hem gelişmiş hem de gelişen ülkeler arasında yaşanmaktadır. Bu durum ticaretin ücretler üzerindeki etkisinin akademik bir ilgi odağı olmasına yol açmaktadır.

Ticaretin ücretlere etkisi ile ilgili olarak farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu araştırmaların bir kısmı ücretin etkisinin küçük olduğunu ileri sürerken, diğer bir kısım araştırma da bu etkinin büyük olduğunu iddia etmektedir. Bu arada bazı araştırmalar ise ticaretle birlikte teknolojik değişimlerin, sermaye hareketliliğinin, işgücü hareketliliğinin ve sendika gibi faktörlerin rolünü de dikkate alarak ücretlerin düşmesine yönelik alternatif açıklamalar getirmektedir.

Ancak bu yaklaşımlar hangi faktörlerin tam olarak ücretleri etkilediği konusunda net değildir. Dolayısıyla konunun yeniden ele alınıp değerlendirilmesi gerekmektedir. Ücretleri tam olarak neyin etkilediğine yönelik bir açıklama getirilebilinirse, ülkelerin işgücüne ilişkin politikaları da doğru şekilde uygulanması mümkün olacaktır. Ayrıca ücretleri etkileyen herhangi bir faktörün etkisine yönelik önceden karşı bir önlem alınabilecek ve ücretler üzerindeki ters etkileri önlenebilecektir.

Sonuç olarak bu çalışma ile dünya ticaretindeki serbestleşmenin işgücünün ücret ve vasıf yapısına etkisi mevcut tartışmalar ışığında analiz edilerek konuya açıklık getirilmeye çalışılmaktadır.

Ücret Yönetimi

Ücret, çalışanlar için bir gelir kalemi, kurum için ise bir gider kalemi olduğundan, genellikle sıkıntı oluşturan bir konudur. Çalışanlar aldıkları ücretin artırılması,kurum ise bu külfetin azaltılması yönünde bir çaba sarfeder.

İnsan kaynakları yönetimi bakımından çalışanların ücretlendirilmesi önemle ele alınmalı ve mümkün olduğunca objektif kriterlere göre davranılmalıdır. Çalışanlar ne aldıkları kadar neden bu ücreti aldıklarını, ne zaman artış olacağını, artışta nelerin rol oynadığını, performansın ücrete nasıl yansıdığını, statülere ilişkin ücret standartlarının ne olduğunu bilmek durumundadırlar. Bu bilinmediğinde oluşan belirsizlik ve özellikle de bu konuda işlev gören fısıltı gazetesi, kişilerin kuruma olan güvenini zedeleyebilir.

Çalışanların belki de en çok önemsedikleri şey ay sonunda kurumdan aldıkları ücret ve ek kazançlardır. Çünkü kişi emeğini satmaktadır. Emeğinin karşılığını aldığına inanmayan kişi ise muhtemelen mutsuz olur, iş tatmini düşer, kuruma bağlılığı azalır. Bunların önlenmesi için ücret yönetimi dikkatli ve objektif biçimde yapılmalıdır.

Ücret yönetimi konusunda kişisel değerlendirmeler yapmadan önce kurumda uyulan bir sistemin olması gerektiği ve bu sistemin işlediğinin bilinmesi önemlidir. Genellikle organizasyon şeması belirgin, görev tanımları oturmuş kurumlarda her statüye ilişkin ücret aralıkları önceden belirginleştirilir. Kişiler bu aralıklara göre değerlendirilirler. Bu aralıklar belirlenirken başvurulacak kriterler ise ağırlıklı olarak emsal değerlerdir. Yani aynı sektörde aynı konumda verilen ücretler, bu konudaki yayınlar, ülkedeki enflasyon durumu ve belli ölçütler, ücret aralıklarının belirlenmesinde kullanılabilir.


Ücret yönetiminde göz önünde bulundurulması ve yapılması gereken çalışmalar şu şekilde sıralanabilir:


· Ücret yönetiminin önemli bir konu olduğu anlık düşünceler değil ,uzun vadeli bir planlama işi olduğuna inanılmalıdır.
· Ücret yönetimi için bu konuda uzmanlaşmış kişi, kurum ve yayınlardan yararlanılmalıdır.
· Kişileri işe almadan sağlıklı bir organizasyon şeması oluşturulmalı ve konumlar netleştirilmelidir.
· Kurumdaki statülere uygun ücret aralıkları belirlenmelidir. Bu aralıklar belirli zamanlarda revize edilmelidir. Bunun için ücret aralıklarının döviz cinsinden değeri bulunarak buna göre takip edilmesi yoluna gidilebilir.
· Ücret artışı kişiye özeldir. Mümkün olduğu kadar kişiyle konuşulmalıdır, mümkün olmadığı durumlarda yazılı veya diğer şekillerde çok iyi izah edilmelidir.
· Ücret artışında adaletli olmak kendisine yönetici diyen herkesin birinci dereceden görevi olmalıdır.
· Aynı düzeyde ve eşit şartlara sahip iki çalışanın ücretleri arasındaki farklılığın nedeni ,gerekçelerine öncelikle yöneticilerin inanmaları gerekmektedir.
· Ücret artışı, çalışanlar ile yönetim arasında bir çekişme konusu haline getirilmemelidir. Bazı kurumların ücret artışı dönemlerinde son derece sıkıntılı olduğu ,yöneticilerin bu aylarda adeta stres yaydıkları gözlenir. Oysa ki bu dönem karşılıklı anlayışın en üst düzeye çıkması gereken bir dönemdir.
· Ücret artışı kurumun ekonomik durumu ve verebilecekleri ile çalışanların başarıları ve beklentilerinin kesiştiği noktada yer almalıdır. Kişiler hak ettiklerini almalıdır.
· Aylık maaşların sıkıntı oluşturduğu çoğu işletmede, yapılacak gözlemler gösterecektir ki ,çoğu zaman asıl olan ücret konusundaki sorun değildir. Çoğunlukla sorun olan bunun sunuluşunda, yani yöntemdeki hatalardır. Örneğin mütevazı bir ücret zammı uygulandığı halde çalışanlarıyla sorun yaşamayan bir kurum olabildiği gibi beklenti düzeyinde ücret artışı yapıldığı halde sorun yaşayan kurum olabilir.


10 Adımda İş Planı

Parlak olduğuna inandığınız bir fikriniz var. Fikrinizin bir proje olarak değerlendirilebilmesi, kaynak bulabilmesi için nasıl işe dönüşeceğini gösterebilmelisiniz. Bunu da ancak bir iş planı hazırlayarak yapabilirsiniz.

1. Profesyonel Özet: Profesyonel özetler, potansiyel yatırımcının projenizi okuma şansını arttırmak için gerekliyor. Hatta yatırımcıların çoğu yalnızca bu bölüme bakarak bile destek verip vermeyeceğine karar verebiliyor.

Profesyonel özetler, tüm iş planlarınızın özü gibidir. İşiniz, içinde bulunduğunuz sektör, pazarlama stratejileriniz, ihtiyacınız olan finansal kaynaklar gibi tüm ayrıntıların bir toplamıdır.

2. Şirket Analizi: Şirket analizi, şu anki ya da gelecekteki şirketinize stratejik anlamda genel bir değerlendirmesidir. Bu analizin içermesi gereken önemli sorulardan bazıları:
- Şirketiniz hangi fırsatları lehine çevirebilir?
- Bunu hangi servis ve hizmetlerle yapabilir?
- Hangi ürün veya hizmetleriniz diğerlerinden farklı? Neler sizi iş dünyasında başarılı kılabilir?
- Şirketinizin uyguladığı stratejiler nelerdir?
- Şirketinizin organizasyon yapısı nasıl?

3. Sektör Analizi: Şirketinizin rekabet içinde olduğu alanı belirleyen analizlerdir. İçermesi gereken sorular ise:
- İçinde bulunacağınız/bulunduğunuz pazarın boyutu nedir?
- Eğer varsa, hangi pazar trendleri bu boyutları etkiler?
- Başlıca rakipler kimler? Her birinin pazar payı nedir?
- Pazarada bulunan ikame mal ve hizmetler hangileri? Ücretsiz olan ürün ve hizmetler var mı?
- Pazara giriş için engeller var mı?
- Hangi parametreler şirketinize yardımcı olabilir?

4. Müşteri ve Rekabet Analizi: Bu analizde aşağıdaki soruların cevapları yer almalıdır.
- Müşterileriniz kimler? Hangi demografik özelliklere sahipler?
- Müşterileriniz nerede yaşıyor ve gelir düzeyi ne?
- Ürün veya hizmetlerinizden hangileri bu kişilerce bir ihtiyacı gidermek için devamlı olarak satın alınıyor?
- Müşterilerinizin asıl ihtiyaçları neler ve bu ihtiyaçları neler etkiliyor?
- Başlıca rakipleriniz kimler?
- Rakipleriniz ne kadar büyük?
- Hangi stratejileri kullanıyorlar?
- Geçmişte pazara katılanlara reaksiyonları nasıldı?

5. Pazarlama Planı: Pazara girmek için kullandığınız tüm stratejileri içerir. Planda yer alması gereken bilgiler:
- Bütünleşik pazarlama stratejisi – Pazara girişte ürün ve hizmetlerinizi nasıl tanıştırmayı planlıyorsunuz?
- Ürün ve hizmetler – Ürün ve hizmetlerinizi ortaya koyan ayrıntılı bilgi.
- Ücretlendirme – Ürün veya hizmetinizin satılacağı fiyat bilgisi.
- Dağıtım – Ürün veya hizmetlerinizin şirketten son kullanıcının eline geçmesi için kullanılacak metodlar.
- Satış yaklaşımı – Ürün veya hizmetlerinizi satış yöntemleriniz.
- Reklam ve promosyon – Reklam ve promosyonlar için ayrılacak olan bütçe ve uygulanacak olan metodların getirileri.
- Halkla ilişkiler – Ürün ve hizmetlerin satışını desteklemek için "halkla ilişkiler"in rolü ve etkileri.

6. Tasarım ve Geliştirme Planları: Bu planlar fikirlerinizi bir konu olmaktan çıkarıp gerçeğe dönüştürmedeki stratejilerinizi içerir. Cevaplanması gereken sorular ise:
- Ürün veya hizmetlerinizdeki gelişmenin şu andaki durumu nedir?
- Amaçladığınız bitirme tarihi ne zaman? Bu süreç içinde önünüze çıkabilecek engeller nelerdir?
- Ürün geliştirmenin tahmini maliyeti ne olacak?
- Şirket dışından birileriyle iş yapılacak mı?
- Bilgi veya teknolojinizin patenti kim tarafından korunuyor?

7. İmalat ve Operasyon Planları: Bu planlar alınan tüm kararlar ve konuşulan tüm konuların nasıl sonuca varacağı ile ilgilidir.

İmalat planlarının içermesi gereken sorular:
- Ürününüz nasıl imal edilecek?
- Üretme kapasiteniz nedir? Birim üretim süresi ne kadar?
- Hangi coğrafik bölgede üretim yapılacak?
- Ürünler nerede depolanıp saklanacak?
- Dış kaynak kullanılacak mı?
- Hangi kurallar ve yasal konular dikkate alınmalıdır?

Operasyon planlarının içermesi gereken sorular:
- İmal ettikten sonra, satış sürecine kadar neler gerekebilir? Kaç kişiye ihtiyaç duyulacak?
- Ürün ve hizmetlerin dağıtımı nasıl gerçekleşecek?
- Kalite nasıl kontrol edilecek?

8. Yönetim Ekibi: Şirketi başarıya götürmek için gereken insan kaynaklarını tanımlayan bölümdür. Bilinmesi gereken önemli konular:
- Şirketiniz nasıl organize olmuş?
- Temel yönetim kadronuz kimdir ve bu kişilerin geçmişleri nasıl?
- Eğer varsa, hisse sahipleri, ortaklar veya yatırımcılar kimlerdir?
- Yönetim Kurulu ve Danışmanlar Kurulu kimlerden oluşuyor?
- Profesyonel anlamda kimlere başvuruyorsunuz?

9. Finansal Plan: Bu planlar şirketinizin ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu ve gelecekte ne kadar kazanmayı planladığını ortaya koyar. İki bölümden oluşur: Bunlardan birincisi, ayrıntılı finansal bilgi analizleridir, ikincisi ise iş dünyası ve yatırım kararlarının nelerden etkileneceğine dair olan yazılı tartışmalardır.

Finansal bilgi analizleri:
- Gerçek gelir durumu ve denge kağıtları
- Gelir durumu (İlk yıl için aylık, 1-3 yıl için çeyrek dönemlik ve yıllık)
- Denge kağıtları (İlk yıl için aylık, 1-3 yıl için çeyrek dönemlik ve yıllık)
- Nakit akışı belgesi (İlk yıl için aylık, 1-3 yıl için çeyrek dönemlik ve yıllık)
- Brüt ve işletme marjinleri
- Sabit ve değişken harcamalar
- Ayrıntılı hesap dökümü ve satılan miktar
- Yatırım sonucu geri dönenler

Yazılı tartışma:
- Finansal bilgi analizlerinde dikkat edilmesi gerekenler
- Fon kullanımı ve finansal ihtiyaçlar
- Yatırım teklifleri
- Yatırımcının geri dönüşümü

10. Ekler: Metin olmayan tüm dökümanları kapsar. Örneğin:
- Finansal belgeler ve hesaplamalar
- Çalışma tabloları
- Ürün / hizmet şartname diyagramları
- Yasal dökümanların kopyaları

Etkili Bir Ödüllendirme Stratejisi İçin 5 Önemli Adım

İşiniz ne kadar "sanal" olursa olsun, insan sermayesi hala bilançodaki en önemli değer olma özelliğini koruyor. İnsan, şirket başarısına giden yolda en kilit noktada bulunuyor. Değer katan çalışanların motivasyonu ve şirkette tutulması Andrew Carnegie' nin de dediği gibi her şeyden önemli hale geliyor: "Eğer bütün yumurtalarınız bir sepetteyse,o sepete göz kulak olmanız sizin açınızdan çok iyi olur."

Etkili 'ödül' programlarına talep günden güne artıyor. Puanlarla tanımlanmış dar kapsamlı ve hiyerarşiye dayanan geleneksel ödeme yapıları giderek önemini kaybediyor ve daha esnek ödüllendirme stratejileri geliştiriliyor.

Şirketinizin hızla değişen iş dünyasına ayak uydurması ve ödül sisteminizin ayakta durabilmesi için oluşturulan uygulama sistemi 5 adımda incelenebilir:

1.ADIM Ödüllendirme Sisteminizi Kurum Stratejiniz İle Özdeşleştirin


Ödüllendirme politikalarınız şirketin bugünkü ve yarınki hedeflerine uyumlu mu? Ödül sisteminiz şöyle olmalı:
· Yaratmak istediğiniz kültürü geliştirmek için yardım edin
· Organizasyonunuzun değerlerini destekleyin ve mesajlarınızı çalışanlarınıza iletin
· Organizasyon amaçları ile davranışlar arasında bağlantı kurun
· Hangi davranışların ödüllendirileceğini belirtin
· Şirketinizin ihtiyaçları için doğru ödüllendirme yöntemlerinin kullanıldığından emin olun

Esnek liği ortadan kaldıran ve yönetim için zaman kaybı olan katı bir ödüllendirme sistemi istenen bir şey olmamakla beraber, genel çerçevesi tanımlanmış bir sisteminiz olmalıdır. Bu olmaksızın, şirketin başarmak ve büyümek ile ilgili ihtiyaçları ve çalışanların ödüllendirilmesinin en üst seviyeye çıkarılması arasında uyumsuzluk yaşanabilir.


2.ADIM Tüm Ödüllendirme Stratejinizi Gözden Geçirin

Ödüllendirme stratejileri birçok ana başlık altında toplanabilir. Toplam ödeme stratejinizi aşağıdakiler doğrultusunda değerlendirebilirsiniz:

· Çalışanlarınızdan beklediğiniz davranışlar nelerdir?
· Bu davranışlar ödüllendiriliyor mu?
· Organizasyonunuzun hedeflerine ulaşmak için kısa ve uzun vadede hangi becerilere ihtiyacınız var?
· Ödeme stratejiniz çok geleneksel mi?

Çalışanlar, verilen ödüllerin sonucu çok az etkileyebileceğini düşünebilir. Bu nedenle, parasal olmayan ödüllendirmeyi ve takdir etmeyi unutmamak gerekir. Ödüllendirme sürecini yılda bir kez yapılan bir formalite olarak değerlendirmemeli, bu süreç çalışan ve yöneticinin günlük çalışma yaşamının bir parçası haline getirilmelidir.Birçok insan resmi motivasyon şemaları yerine, patronlarının teşekkür etmek ve başarılarını takdir etmek için ayırdığı vakitten dolayı motive oluyor. Bildiğimiz üzere teşekkürün maliyeti çok azdır ancak çok önemli sonuçlar doğuruyor. Çalışanların yan ödemelere karşı davranışlarını ve onlara verdikleri değeri belirlemek için uygun bir şekilde geribildirim alınmalıdır. Bu geribildirim, resmi olmayan bireysel görüşmelerden çalışan anketlerine kadar birçok şekilde elde edilebilir.

3. ADIM Geliştirilecek Alanları Belirlemek

Mevcut ödüllendirme stratejinizin umduğunuz kadar işe yaramadığını farkedebilirsiniz. Stratejinizde ve ek kazançlarda değişiklikler yapmadan önce başarınızın önündeki olası engelleri kontrol edin:
· Stratejinizdeki ana hedeflerin belli olmaması
· Programa yönetici desteğinin ve inancının olmaması
· Yan ödemelerin çok karmaşık ve anlaşılmasının zor olması; performansın kolaylıkla ölçülememesi yüzünden sorunlar çıkması
· Yönetim hedefleri ile performans ölçümlerinin kendi aralarında tutarlı olmaması
· Performans beklentilerinin çok yüksek ya da çok alçak tutulması
· İletişim kanallarının yeterli olmaması
· Çalışanların sonucu etkileyemeyeceklerini düşünmeleri
· Çalışanların plana inanmaması ve güvenmemesi

4. ADIM Değişimi Uygulayın ve Bu Geçişi Yönetim

Ödüllendirme stratejilerinizi geliştirirken şirket hedeflerinizi ve maliyetleri de göz önünde bulundurun. Birçok şirket, toplam ödüllendirme konusunda çalışanların kendi şartlarına uygun bir harcama yöntemi seçmesi için esnek yan ödeme programları sunuyor. Çalışanlar, emeklilik ek ödemeleri , nakit para, tatil ve şirket arabası gibi seçeneklerden kendilerine özgü bir ödüllendirme paketi seçebiliyor. Bütün yan ödeme programını esnek hale getirmek yerine, birçok şirket sadece şirket arabası gibi bazı yan ödemeler konusunda esneklik sağlıyor.

5. ADIM Tekrar Gözden Geçirmeye, Gözlemeye ve Ölçmeye Devam Edin

Motivasyonu artıran parasal ve parasal olmayan en uygun ödüllerin kullanıldığından emin olmak için, tüm sürecin devamlı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bütün motivasyonel şemalar her üç yılda bir gözden geçirilmelidir. Bir şirketin toplam ödül stratejisi şirketin iş gücü, kültürü ve iş ihtiyaçlarını yansıtmalıdır. Eğer bu doğru bir şekilde sağlanırsa, ödül stratejisi ile diğerleri arasında güçlü bir bağ olduğundan söz edebiliriz.
Performansa göre ödüllendirme en çok ilk, orta ve üst kademe yöneticiler ile yönetici olmayan personel için uygulanıyor. Mavi yakalılarda performansa dayalı ödüllendirme uygulayan firmaların oranı ise yüzde 27 ile düşük bir düzeyde.
Türkiye'de performansa dayalı ödüllendirmede yeni yöntemlerin bulunması gerekiyor. Daha önce belirlenen hedef bazlı kriterleri aşan, firmanın rekabet gücünü yükselten bir uygulamayı başlatan kişilere, maaş artışı veya pirim yerine kâr payı ve hisse senedi verilmesi uygulaması özellikle ABD'de iyi sonuçlar veriyor. Yeni ekonomi kapsamındaki firmalarda, yeni kurulan firmalarda çalışanlara hisse senedi verildiğinde, firma büyüyüp geliştikçe, çalışanın kazancı da otomatik olarak artıyor. Bu uygulamada çalışanın menfaati ile firmanın gelişmesi arasında tam bir uyum bulunduğu için, bürokrasi asgariye iniyor.


Biyometrik kart geliyor

Kimlik kartı yerine kullanılacak olan, biyometrik veriler de içeren "elektronik vatandaşlık kartı" için çalışmalar pilot bölge oluşturularak başlayacak.

Kimlik kartı yerine kullanılacak olan, biyometrik veriler de içeren "elektronik vatandaşlık kartı" için çalışmalar başlıyor. Elektronik vatandaşlık kartı ilk aşamada belirlenecek olan pilot bölgede hayata geçecek.

Vatandaşlık Kartı Projesiyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Başbakanlık Genelgesi bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Genelgeye göre vatandaşlık kartının hayata geçirilmesi öncelikle sağlık ve sosyal güvenlik alanında olacak. Pilot proje 3 aşamadan oluşacak. Birinci aşamada, vatandaşlık kartı, kart okuyucular, TÜBİTAK- Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilecek işletim sistemi ve uygulamaların testi UEKAE içerisinde yapılacak. İkinci aşamada, ilgili tarafların kararıyla belirlenecek bir ilçede, 10 bin vatandaşı kapsayan bir pilot uygulama gerçekleştirilecek. Üçüncü aşamada ise uygulama 300 bin vatandaşı kapsayacak şekilde, ikinci aşamanın uygulandığı ilçenin bağlı bulunduğu ilde denenecek.

Vatandaşlık kartının basımı, dağıtımı ve sağlık hizmetlerinde kullanımına yönelik süreçlerin de test edilmesi açısından, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı da pilot uygulamaya katılacak. Pilot uygulamanın her aşamasında, bir sonraki aşamaya geçmeden önce Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve ilgili taraflar yakın işbirliği içerisinde uygulamayı değerlendirecek. Vatandaş memnuniyeti, ölçeklendirme ve uygulanabilirlik açısından başarı sağlandığında, eylemin sorumlu ve ilgili kurumlarıyla birlikte karar verilerek, bir sonraki aşamaya geçilecek.

Vatandaşlık kartının, ülke geneline yaygınlaştırılması aşamasında kartın tüm vatandaşlar için üretilmesi ve dağıtılması görevini eylemin sorumlu kuruluşu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üstlenecek. Bu aşamada, vatandaşlık kartı eyleminin hayata geçirilmesindeki diğer yonga üretimi, kart basımı ve benzeri süreçler, işin mali ve ekonomik yönü de göz önüne alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülecek.

BİYOMETRİK VERİLER KULLANILACAK

Halen kullanımda olan nüfus cüzdanının yerini alacak olan vatandaşlık kartı üzerinde sadece statik bilgiler yer alacak, değişken bilgilere yer verilmeyecek. Kart içerisinde temel olarak kart sahibine ait kimlik bilgileri bulunacak. Vatandaşlık kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri olan şifre, fotoğraf, biyometrik veri kullanılabilecek.

Biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak parmak izi eşleştirmesi kullanılacak. Parmak izi verisi sadece kartın üzerinde bulunacak, merkezi herhangi bir veritabanında tutulmayacak.

Başbakanlık genelgesinde proje kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşların eş güdüm içinde çalışması istendi.

“Tıklat”tı, 50 Bin YTL “Kazan”dı!

Üyeleri ile interaktif iletişimin önemine inanan Yenibiriş ve Sen de Yolla tarafından düzenlenen 50 bin YTL ödüllü reklam filmi yarışması sona erdi. Yarışmada birinci olmayı başaran “warnerblade” rumuzlu Burak Bakay‘ın videosu “Hızlı ve Eğlenceli Bir Reklam”, bir ayda 468.413 farklı kişi tarafından 2.442.320 kez tıklandı ve rakibi olan 89 videoyu geride bırakmayı başardı. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, 5 Temmuz’da Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde verildi.

Yenibiriş ve Sen de Yolla’nın hazırladıkları “Sen de Yolla Yenibiriş Filmi, Tıklat Kazan 50.000 YTL’yi” sloganlı reklam yarışmasında dereceye girenler açıklandı. Haziran ayı boyunca yayında olan videolar arasında en çok tıklanma başarısını gösteren “Hızlı ve Eğlenceli Bir Reklam” isimli video, “warnerblade” rumuzlu yarışmacı Burak Bakay’a 50.000 YTL’lik para ödülünü kazandırdı. Bugünün ve geleceğin mecrası olarak tanımlanan dijital platformda kendi alanında bir “ilk” olan yarışmada, Burak Bakay ve arkadaşlarının çektikleri video bir ay gibi kısa bir sürede 468.413 farklı kişi tarafından izlendi. Bu başarıda, birinci olan ekibin, profesyonel iş yaşamında pazarlama taktiklerini de “iş”in bir parçası olarak görmesi ve içerikle birlikte sunumun önemini kavraması da etkili oldu.

Ödül töreni 5 Temmuz Perşembe günü Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Salonu’nda yapıldı. Birinciliği kazanan yarışmacı, ödülünü Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün elinden alırken; kategori birincilerine de ödüllerini Reklamcılar Vakfı Koordinatörü Fisun Bargu Soner (En İyi Animasyon), Hurriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge (En Orijinal Fikir), Yenibiriş Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu (En İyi Film ve En İyi Kolaj), Blue Jean Dergisi Yayın Yönetmeni ve Yüksek Sadakat müzik grubu üyesi Kutlu Özmakinacı (En İyi Müzik) verdi.

İnternet üzerinden yapılan pazarlama kampanyaları arasında bir ilk olan yarışmaya 242 video katıldı, bunlardan şartlara uygun 90 tanesi yayına alındı. Tüm videolar toplam 26 milyon kez görüntülendi.

“Hızlı” senaryo, “hızlı” çekim
Yarışmada birinciliği kazanan “Hızlı ve Eğlenceli Bir Reklam” videosunda kahraman, işsiz, arabasını çok seven özel bir şoför. Aracını temizlerken bir yandan da Yenibiriş’teki ilanları takip ediyor, gördüğü bir ilana hızla başvuru yapıyor. Filmin sonrası da tamamen hız üzerine kurulu. Filmin yaratıcısı Burak Bakay, böyle bir kurgu hazırlamasının nedenini şöyle açıklıyor: “İzleyiciyi sıkmadan, fikri başarıyla verebilecek bir senaryo düşündüm. Yenibiriş’in diğer iş arama yöntemlerinden ve rakiplerinden temel farkının hız olduğunun bilincindeydik. Bu yüzden hızlı bir şeyler yapmaya çalıştık. Çekimler özel izin alınarak Bilkent Üniversitesi’nde yapıldı. Filmimizde ses ve görüntü efektleri, 3 boyutlu animasyon kullandık. Senaryo olarak da Luc Besson’un Taxi ve Transporter filmlerinden etkilendik.”

warnerblade rumuzlu Burak Bakay ve ekip arkadaşları, yaklaşık 5 senedir kısa film ve video ile ilgili çalışmalara imza atıyor. Türkiye ve dünya çapında yayılmış 100’ü aşkın videosu olan ekip, filmi ödünç bir kamerayla çekmiş. Sıra “tıklatmaya” gelince de, kendi web sitelerine duyuru koymuşlar; tanıdıklarından başlamak üzere, e-posta gruplarına, forumlara duyurular yapmışlar; daha sonra Türkiye’nin önde gelen sitelerine reklam vermişler. Kısacası ekip, sadece reklam filmi değil, eksiksiz bir iletişim ve pazarlama çalışması yürütmüş.

Başka ödüller de var!
Yarışmada büyük ödül dışında mansiyon ödülleri de verildi.
En İyi Film:
- Hızlı ve Eğlenceli Bir Reklam – Burak Bakay http://yenibiris.sendeyolla.com/medyadetay.aspx?&tid=3&cid=57&id=61372
En İyi Müzik:
- Yenibiris.com En İyisi İçin – Abdürrahim Ünlü
http://yenibiris.sendeyolla.com/medyadetay.aspx?&tid=3&cid=57&id=64437
En İyi Animasyon:
- Bay Panik İş Arıyor – Kasım İyidiker
http://yenibiris.sendeyolla.com/medyadetay.aspx?&tid=3&cid=57&id=64853
En Orijinal Fikir:
- 150 Yıl Önce Bir İş Görüşmesi – Sinan Nehir
http://yenibiris.sendeyolla.com/medyadetay.aspx?&tid=3&cid=57&id=64460
En İyi Kolaj:
- Yeni Bir İş Yeni Bir Hayat mıdır? – Ali Osman Demirezen
http://yenibiris.sendeyolla.com/medyadetay.aspx?&tid=3&cid=57&id=61451

Bu kategorilerdeki en iyilere ödülleri verilmeden önce, o kategoride en beğenilen filmlerden oluşan gösterimler de yapıldı.

Kim, nasıl kazandı?
Katılımcılar, reklam filmini çekmek için gerekli ön koşulları okuduktan sonra, hazırladıkları videoları, Sen de Yolla’ya üye olarak http://yenibiris.sendeyolla.com adresi üzerinden İnternet’e yüklediler. Yarışma videoları 1 Haziran’dan itibaren yayına alınmaya başladı ve 30 Haziran’a kadar yayında kaldı. Bu süre içinde en çok tıklanan video, 50.000 YTL’lik para ödülünü kazandı.

Bilinmesi Gereken 55 Soru


Dünyanın en etkili haber dergilerinden Newsweek, bu haftaki sayısında "Herkesin bilmesi gereken 181 şeyi" konu aldı. Dergi editoryal yazısında şunları "Bu çağda herkesin her şeyi bilmesinin mümkün olmadığını biliyoruz. Bu sayımızla bu konuda bir tartışma başlatmak istiyoruz" dedi.

İşte bunlar arasında en kritik 55 soru :


DÜNYA

1. AB enerji kaynaklarının ne kadarı Rusya'dan geliyor

a. Yüzde 10
b. Yüzde 25
c. Yüzde 50

2. ABD'nin en büyük ticari partneri hangisidir?

a. Çin
b. Kanada
c. Japan

3. Asya nüfusu gelecek 20 yıl içinde ne kadar artacak?

a. 300 milyon
b. 700 milyon
c. 1 milyardan fazla

4. 20 yıl sonra dünyanın en büyük kenti hangisi olacak?

a. Tokyo
b. Mumbai
c. Meksiko City

5. Vatandaşları en uzun süre yaşayan ülke hangisi?

a. ABD
b. Norveç
c. Japonya


6. Dünyada temiz suya ulaşamayan kaç kişi var?

a. 300 milyon
b. 700 milyon
c. 1 milyardan fazla

7. En yüksek enflasyon oranı hangi ülkede?

a. Irak
b. Zimbabwe
c. Burma

8. Dünyada en çok ziyaret edilen ülke hangisi?

a. Çin
b. ABD
c. Fransa

ÇEVRE

9. Çin'de bu yıl ortalama kaç kömür santrali açılacak?

a. Günde 1 adet
b. Haftada 1 adet
c. Ayda 1 adet


10. Deniz canlıları ne zaman tamamen yok olacak?

a. 2012
b. 2075
c. 2048

11. ABD'nin Boston-Houston şehirleri arası (2900 kilometre, yani yaklaşık İstanbul-Paris uzaklığında) bir uçak yolculuğu, yolcu başına ne kadar karbondioksit üretiyor?

a. 25-40
b. 375-800
c. 840-1660

12. Çin ne zaman, "dünyada küresel ısınmaya en çok katkı sağlayan ülke" ünvanını ABD'den alacak?

a. Bu yıl
b. 2010
c. 2015

13. Yakıtı en ekonomik kullanan araç hangisi?

a. Volvo Wagon
b. Toyoto Prius
c. Chevy Nova

14. Hangisi sera gazı değildir?

a. Karbondioksit
b. Sülfür dioksit
c. Methan
d. Kloroflorokarbon

15. Atmosferdeki karbondioksitin ne kadarı doğal kaynaklı?

a. Altıda biri
b. Dörtte biri
c. Üçte ikisi

16. 1970'li yıllarda Afrika'da 65 bin gergedan yaşıyordu. Kontrolsüz avcılık nedeniyle sayıları çok azaldı. Ama yok olmak üzere olan hayvanlar listesine alındığnıdan beri...

a. Tehlike devam ediyor, sayıları 4 binin altına düştü.
b. Sayıları sabitlendi, yaklaşık 55 bin.
c. Doğal ortamlarından alınıp milli parklara taşındılar, sayıları 70 bine çıktı.

DİN

17. En çok Müslüman dünyanın hangi bölgesinde yaşıyor?

a. Kuzey Amerika
b. Ortadoğu
c. Asya
d. Avrupa

18. Aşağıdaki dinlerden hangisinde Tanrı kavramı yoktur?

a. Budizm
b. Hinduizm
c. İslam
d. Hıristiyanlık

19. Vişnu hangi dinin Tanrıçasıdır?

a. Budizm
b. Hinduizm
c. Yahudilik
d. Hıristiyanlık

20. "Barış değil, kılıç getirmeye geldim" diyen dini lider kimdir?

a. Konfiçyus
b. Hz. İsa
c. Hz. Muhammed
d. Hz. Musa

21. Şiiler'in en yaygın yaşadığı ülke hangisidir?

a. İran
b. Suudi Arabistan
c. Katar
d. Afganistan

22. Irak'taki hakim mezhep hangisidir?

a. Şiilik
b. Sunnilik
c. Hıristiyanlık
d. Yahudulik

TEKNOLOJİ

23. 2007 sonuna kadar internette kaç blog açılmış olacak?

a. 25 milyon
b. 100 milyon
c. 600 milyon
d. 6.7 milyar

24. Dünyanın en çok ziyaret edilen internet portalı hangisi?

a. Yahoo
b. MSN
c. Excite
d. Google

25. YouTube'da bugüne kadar en çok izlenen video aşağıdakilerden hangisi?

a. Bir komedyenin farklı dans hareketlerini gösteren videosu
b. Avril Lavigne'in "Girlfriend" şarkısının klibi
c. Üç aylık bir bebeğin önce deli gibi gülüp, sonra da ağlamaya başlaması
d. ABD Başkanı George W. Bush'un 2007 "Birliğin Durumu" konuşması

26. Radyo frekansıyla çalışan ve kısaca RFID olarak anılan etiketler köpek ve insanları takip etmekte kullanılıyor. Aşağıdakilerden hangsii RFID'ın kullanım alanlarından biri değildir?

a. Pasaport kontrolü
b. Köprü gişelerinde ödeme
c. Çalınan otomobillerin yerini belirleme
d. Avrupa'daki bazı elit gece klüplerinde daimi üyeleri tanıma

27. 2010 yılından önce yapılması planlanan turistik uzay yolculuğunu ne kadar olacak?

a. 0 dolar çünkü BM turistik uzay gezilerini yasaklayacak
b. 2008 yılından itibaren yolculuğa başlayacak Virgin Galactic ile 200 bin dolar
c. Rus Uzay DAiresi'nin aracında 10 milyon dolar
d. JetBlue havayoluyla 9 bin 999 dolar karşılığında

28. Nintendo Wii 7'nci jenerasyon video oyun konsolu olarak adlandırılıyor. Aşağıdakilerden hangisi Wii'yi seven kişileri tarif ediyor?

a. Yüksek grafik dizayn ve gerçekçi çizimleri sevenler
b. İnternet üzerinden başka oyuncularla iletişime geçip oynamak isteyenler
c. DVD gibi diğer medyaları da konsol üzerinden kullanmayı sevenler
d. Gerçek hayat hareketleriyle interaktif oyunlar oynamak isteyenler

29. Petrolün tükenmesi bilim damlarını alternatif enerji arayışına yöneltti. Aşağıdakilerden hangisi kullanımda olan alternatif enerji kaynaklarından biri değildir?

a. Hidrojen
b. Çim
c. Hindi dışkısı
d. Dalgalar

EKONOMİ

30. Dünyanın en çok otomobil satan şirketi aşağıdakilerden hangisidir?

a. Toyota
b. Ford
c. GM
d. Volkswagen

31. Petrolün fiyatı 2002 yılında varil başına 20 dolardan azdı... Şu anda 60-70 dolar arasında... Goldman Sachs petrol fiyatlarının yakın gelecekte ne kadar olacağını (varil başına) tahmin ediyor?

a. 77 dolar
b. 90 dolar
c. 105 dolar
d. 500 dolar

32. Yatırımın küreselleşmesi ilginç ülkelerin ticari ortaklık kurmasını tetikledi. Bir ülke son 6 yılda, Afrika ile ticaretini yılda yüzde 30 artırarak kıtanın en büyük ticari ortaklarından biri oldu. Bu ülke hangisidir?

a. Hindistan
b. Rusya
c. Çin
d. Suudi Arabistan

33 . Merck eczacılık şirketinin hangi ünlü ilacı, yan etkileri nedeniyle piyasadan çekildi?

a. Vioxx
b. Levitra
c. Propecia
d. Singulair

SAĞLIK

34. "100 milyon Amerikalı aşırı kilolu." Doğru mu, yanlış mı?

a. Doğru
b. Yanlış


35. Hergün kaç kişi AIDS virüsü kapıyor?

a. 5 bin
b. 201 bin
c. 13 bin

36. "Gelecek 25 yılda 100 milyon kişinin AIDS yüzünden hayatını kaybetmesi bekleniyor." Doğru mu,
yanlış mı?

a. Doğru
b. Yanlış

BİLİM


37. Evrenin bilinen kısmı kaç yaşında?

a. 6 bin yıl
b. 4.5 milyar yıl
c. 13.7 milyar yıl

38. Bir insanın vücudunda kaç gen vardır?

a. 20 bin
b. 50 bin
c. 100 bin


39. Dünyaya en yakın galaksi ne kadar uçaklıkta?

a. 50 ışık yılı
b. 500 ışık yılı
c. 60 bin ışık yılı
d. 88 bin ışık yılı

40. Bugünkü teknolojiyle bir uzay gemisinin Dünya'dan Mars'a gitmesi ne kadar zaman alır?

a. 6 hafta
b. 6 yıl
c. 6 ay

41. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel bir cümle değildir?

a. İnsanların ruhu vardır
b. Dünya yaratılırken taşların arasına fosiller kondu. Böylece Dünya'nın 4.5 milyar yıl yaşında olduğu izlemi verildi. Evrim teorisi de kökenlerini bu bilinçli tercihten aldı
c. Tanrı yok
d. Hiçbiri

42. Dünyanın yapı taşları atomlardır... Kaç çeşit atom var?

a. 1
b. 53
c. 92
d. 152

MÜZİK

43. Tüm zamanların en çok satan albümü hangisidir?

a. Michael Jackson "Thriller"
b. Eagles "The Greatest Hits"
c. Beatles "The Beatles"
d. Pink Floyd "The Wall"

44. Hangi şarkıçı ilk albüm kontratını, prodüktörün hastane yatağına gidip imzalattı?

a. Jehnifer Lopez
b. Cortney Love
c. Madonna
d. Pink

45. Michael Jackson'ın "Black or White" şarkısının klibinde hangi ünlü rol aldı?

a. Lisa Marie Presley
b. Macaluay Culkin
c. Janet Jackson
d. Diana Ross

46. Billboard listesinde en çok "1 numara" sı olan kadın şarkıçı kimdir?

a. Beyonce
b. Janet Jackson
c. Gwen Stefani
d. Mariah Carey

SANAT

47. Aşağıdaki ünlü tablolardan hangisi Andy Warhol'a ait değildir?

a. "Campbell's soup can"
b. "Marilyn Monroe"
c. Empire State Binası
d. "Mao Zedong"

48. Matisse'in "Femme Au Chapeau" tablosunda kadının yüzü ne renktir?

a. Pembe
b. Mavi
c. Yeşil
d. Kahverengi


49. Aşağıdakilerden hangisi 20'nci yüzyılın ana sanat akımlarından biri değildir?

a. Kubizm
b. Sürrealizm
c. Abstrakt ekspresyonalizm
d. Mesmerizm

EDEBİYAT

50. James Joyce, "Ulysses" romanını hangi klasik eserden esinlenerek yazmıştır?

a. İlyada
b. Decameron
c. Odise

51. Aşağıdakilerden hangisi tüm zamanların en çok satan 5 kitabından biri değildir?

a. İncil
b. Rüzgar Gibi Geçti
c. Harry Potter
d. Firma

52. Pulitzer Ödülü kazanan ilk ABD Başkanı kimdir?

a. Thedore Roosevelt
b. Woodrow Wilson
c. John F. Kennedy
d. Jimmy Carter

SİNEMA


53. Tobey Maguire "Örümcek Adam 2" filminin setinden (geçici olarak) neden kovuldu?

a. Nefesi koktuğu için
b. Kötü rol yaptığı için
c. Huysuz olduu için
d. Beli sakatlandığı için

54. Joan Crawford "Yalnızca onun için lezbiyen olabiliril" lafını kimin için söyledi?
a. Myrna Loy
b. Bette Davis
c. Greta Garbo
d. Rita Hayworth

55. Oscar alan ilk siyah Amerikalı erkek oyuncu kimdir?
a. Denzel Washington
b. Poul Robeson
c. Sydney Poitier
d. James Baskett

CEVAP ANAHTARI

1. b
2. b
3. c
4. a
5. c
6. c
7. b
8. c
9. b
10. c
11. c
12. a
13. b
14. b
15. c
16. a
17. c
18 a
19. b
20. b
21. a
22. a
23. b
24. a
25. a
26. c
27. b
28. d
29. b
30. a
31. c
32. c
33. a
34. a
35. c
36. a
37. c
38. a
39. d
40. c
41. d
42. c
43. b
44. c
45. b
46. d
47. c
48. c
49. d
50. c
51. d
52. c
53. d
54. c
55. d

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE