Dünya ekonomisinde yaşanan küreselleşme eğilimleri fiyat, kalite, emeğin vasfı ve maliyeti gibi dünya ticaretinde önemli olan faktörleri ön plana çıkarmaktadır. Kuşkusuz bu gelişmeler işgücü piyasalarını büyük ölçüde etkilemektedir. 1994 Uruguay Görüşmeleri ile de dünya ticaretindeki serbestleşmenin daha da artması, işgücü piyasalarını incelemeyi daha da önemli hale getirmektedir.
Dünya ticaretindeki serbestleşmenin artması ile ücretlerdeki düşme aynı zamana rastlamakta ve ücretlerdeki düşme hem gelişmiş hem de gelişen ülkeler arasında yaşanmaktadır. Bu durum ticaretin ücretler üzerindeki etkisinin akademik bir ilgi odağı olmasına yol açmaktadır.
Ticaretin ücretlere etkisi ile ilgili olarak farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu araştırmaların bir kısmı ücretin etkisinin küçük olduğunu ileri sürerken, diğer bir kısım araştırma da bu etkinin büyük olduğunu iddia etmektedir. Bu arada bazı araştırmalar ise ticaretle birlikte teknolojik değişimlerin, sermaye hareketliliğinin, işgücü hareketliliğinin ve sendika gibi faktörlerin rolünü de dikkate alarak ücretlerin düşmesine yönelik alternatif açıklamalar getirmektedir.
Ancak bu yaklaşımlar hangi faktörlerin tam olarak ücretleri etkilediği konusunda net değildir. Dolayısıyla konunun yeniden ele alınıp değerlendirilmesi gerekmektedir. Ücretleri tam olarak neyin etkilediğine yönelik bir açıklama getirilebilinirse, ülkelerin işgücüne ilişkin politikaları da doğru şekilde uygulanması mümkün olacaktır. Ayrıca ücretleri etkileyen herhangi bir faktörün etkisine yönelik önceden karşı bir önlem alınabilecek ve ücretler üzerindeki ters etkileri önlenebilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder