Google, ’değer ligi’nde beşinci sırada

Piyasa değeri 219 milyar dolara ulaşan internet arama motoru Google, ABD borsalarında piyasa değeri en yüksek beşinci şirket haline geldi. On yıl önce kurulan Google, piyasa değeriyle çok eski şirketler olan otomotiv üreticisi General Motors’tan on kat, ilaç firması Pfizer’den ise yüzde 30 daha değerli hale geldi.

Dünyanın en popüler internet arama motoru olan Google, Amerika’nın en büyük beş şirketi arasında sıralanmasını sağlayan piyasa değeriyle ’kurumsal süper lige’ girdi. Stanford Üniversitesi’ndeki öğrenci yurdunda kuruluşunun on yıl ardından firmanın piyasa değeri, 219 milyar dolara ulaştı. Bu sonuçla sağlık bakım firması Procter&Gamble’ı(P&G) geride bırakan Google, ABD borsalarında beşinciliğe çıktı.

Sadece dört şirket geçti
İngiliz gazetesi The Guardian’da yer alan habere göre, piyasa değeri olarak Google’dan sadece ExxonMobil, General Electric, Microsoft ve telekom firması AT&T büyük. Google, Amerikan otomotiv üreticisi General Motors’dan on kat, ilaç firması Pfizer’dan yüzde 30 daha değerli bir firma haline geldi. Eski ekonomi markaları olarak adlandırılan Coca-Cola’nın borsa değeri, 142 milyar dolar, McDonald’s’ın ki ise sadece 70 milyar dolar. Finans ve borsa haber portalı Bloomberg, yedi analistin şirketi takip ettiğini ve hisseleri satın alma yönünde tavsiyelerde bulunduğunu yazdı. Arama motorunun hisseleri, bir önceki gün bir ilke imza atarak ilk kez 700 dolara ulaştı. Google’ın büyümesinde, bu yılın üçünçü çeyreğinde yüzde 46 artarak 1.07 milyar dolara ulaşan geliri etkili oldu. Uzmanlar, reklam gelirinde önemli alanlar olan online harita, video, haber ve finansda Google’ın liderliğinden bahsediyorlar.

20 milyar dolar kağıt servet
ABD San Francisco’daki Nollenberger Capital’den analist Todd Greenwald, Google’ için "Kesinlikle daha büyüyebilir. Piyasa, henüz büyük kazanma gücünün yeni farkına varıyor ve Google’ı uygun şekilde değerliyor" değerlendirmesini yaptı. Şirketin hisse fiyatlarındaki artış, Google’ın her ikisi de 34 yaşında olan kurucuları Sergey Brin ve Larry Page’in 20 milyar doların üzerinde ’kağıt’ servete sahip olmalarını sağlayacak. Bu ikili yılda sadece 1 dolar maaş alırken, yıllık bonus miktarları 1 milyon doları geçiyor. Onlar jet set yaşamına da geçtiler. Qantas Havayolları’na ait 180 yolcu kapasiteli Boeing 767’yi parti uçağı olarak yenilediler. Bu uçağı Kaliforniya’da gizli Nasa üssünde aldıkları izinle saklıyorlar.

Facebook’a karşı işbirliği yapacak
Google, Facebook’tan hisse almak konusunda Microsoft’a yenildi. Ancak, Google’ın Linkedin ve Friendster gibi 100 milyon kullanıcısı olan rakip sitelerle takım oluşturacağı konuşuluyor. Google’ın OpenSocial planı, yazılım geliştiricilerin bu tarz ağlarda çalışacak uygulamalarını yaratmasını daha kolaylaştırıyor. Böylece bu siteleri Facebook’dan daha çekici hale getirmeyi hedefliyor.

Hiç yorum yok:

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE