05.11.2006- Ankara,TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), küçük ve orta boy işletmeler ile kendi işini kurmak isteyenlere yeni fırsatlar sunuyor. Teminat sorunu nedeniyle bankalardan kredi almakta zorlanan firmalara Kredi Garanti Fonu (KGF) destek verecek. KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, yeni iş kuran, teknoloji getiren şirketler için 2007 yılında 650 milyon YTL kefalet yaratabileceklerini söylüyor. Aynı zamanda TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı da olan Yavuz, KGF'den hayvancılığa, bütçeden AB'ye görüşlerini Para'ya anlattı.
Kredi Garanti Fonu, KOBi'ler için ne anlam taşıyor?
Kredi Garanti Fonu, 1994'de devreye girmiş, özel statüyle kurulmuş bir anonim şirket. Amacı, KOBİ'lere yeterli miktarda ve kalitede teminat vermek.
Diyelim ki bir KOBİ, kredi kullanmak için müracaat ediyor bankaya; yatırım ya da işletme kredisi için. Banka ister istemez, yeni kurulan şirketler için teminat istiyor. Ama teminat yok. Bilanço istiyor, bilanço yok. İşte biz bunlara kefıl oluyoruz. "Evet, bu firma bunu öder. Ödemezse, bizim fonlarımız var" diyoruz. 8 çarpanıyla, yani 1 milyon YTL'niz varsa, 8 milyon YTL olarak kefaletimizi kabul ediyorlar. Tabii buna göre kredi veriyorlar. Kuruluş sermayemiz 20 milyon YTL idi. Kanuni olarak 50 milyon YTL'ye çıkardık. Alınan teknik işbirliğinin bize hibe ettiği 3.5 milyon marklık fon vardı. O fonu kullanıyorduk. Ardından KOSGEB'in ortaya koyduğu aşağı yukarı 3.5-4 milyon euro civarında bir fon vardı, onu kullanıyorduk.
Tabii gün geldi bunlar yetmemeye başladı. Bu şirketin yeniden yapılanması gerekiyordu.
Avrupa Birliği ülkelerinde bu iş artık kefalet bankası şekline dönüşmüş, çok büyük sermayelerle iş yapıyorlar. Japonya'da aşağı yukarı 33 milyar dolar kefalet yaratıyor bu tip kuruluşlar .
Bu yıl için ne kadar kefalet yaratabiliyorsunuz?
Şu an, yeni sermaye artırımıyla beraber 200 milyon YTL’lik kefalet yaratabiliyoruz. Ancak Hazine'yle görüştük. Hazine de 50 milyon YTL'lik fon koyacak. 2007'de onu da devreye sokmaya çalışıyoruz. Yani toplam 650 milyon YTL'lik bir fon yaratabiliyoruz. Bu rakam, orta boy bir bankanın KOBİ’ler için ayırdığı krediden çok çok fazla. Amacımız kesinlikle kar etmek değil. Kar amacı düşünmüyoruz. Ortaklar arası temettü de dağıtmıyoruz. Yani ortaklara kardan pay vermiyoruz. Amacımız daha çok kefalet yaratmak, daha çok KOBİ'ye hizmet etmek. Şu ana kadar bin 100 şirket yararlandı. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde 1 milyar dolarlık kefalet yaratmayı düşünüyoruz.
Kadın girişimcilere yeni yapılanmada önemli yer vereceğiz ...
Dalgalanmadan söz etmişken, 2007 zor bir yıl olacak gibi görünüyor. Ekonominin geleceğini nasıl görüyorsunuz ?
Bugün itibariyle bir istikrar var. Ancak 2007'de tehlikeler de var. Genel seçimlerden önce cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Ekonomimiz en ufak bir çalkantıda, gerilimde etkileniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini nasıl atlatacağız, kurumlar arasındaki diyalog nasıl sağlanacak? Bunlar önemli sorular.
Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi iyi atlatılırsa, genel seçimlerden ekonominin fazla etkileneceğini sanmıyorum. Tabii popülizm yapılmazsa. Sanki bu bütçe de biraz popülizm kokuyor gibi. Ama açık açık bütçe disiplinine uyacağız diyorlar. Uyarlarsa bir sorun olmaz.
Hayvancılık yeteri kadar destekleniyor mu?
Hayır, yeteri kadar desteklenmiyor.
Nasıl destekler verilmeli?
İyi projeler ortaya koymamız lazım. TOBB olarak "Organize Hayvancılık Bölgeleri" istediğimizde bizi yanlış anlıyorlar. 2 bin dönüm yere 200 tane hayvancıyı koyalım diye değerlendiriyorlar. Böyle bir şey yok. Biz bölgesel diyoruz. Bunun örnekleri var. Hollanda, ABD, Avustralya, Kanada'da var.
Örneğin Ankara'dan başladınız, 200-300 kilometre gidin. Bu alanı belirleyin. Burayı organize hayvancılık bölgesi ilan edin. Bitkisel üretimin olmadığı yerleri tercih edin. Sosyal devlet olarak altyapısını yapın. Yolunu, elektriğini verin. O kendisi üretim yapar. Düşük faizli, uzun vadeli krediler tahsis edeceksin. Birtakım muafiyetler vereceksin . Biz devletten toprak filan istemiyoruz. Kendi tarlamda istersem hayvancılık yapacağım, yaparsam destek alacağım.
Örneğin Hakkari ili komple bölge ilan edilse, herkes hayvancılık yapacaktır.
Buralarda böylece hayvancılığa dayalı sanayi de gelişecektir. Biz şu "veriyoruz" denilen 600 milyon YIL ile her yıl bir bölgeyi yapa¬lım. 7 yıl sonra Türkiye'nin 7 bölgesinde hayvancılık bölgesi olacaktır. Bir de Türkiye'nin bir köşesinden bir köşesine ürün taşıyorsunuz. O zaman öyle bir sistem koymalısınız ki, nakliyesine birtakım teşvikler vererek dengeyi sağlamalısınız ...
6 soruda 'Kredi Garanti Fonu
Nasıl başvurulur?
1- KGF teminatından yararlanabilmek için; bankanıza, KGF kefaletinden yararlanmak istediğinizi bildirmeniz ve dosyanızın KGF'na gönderilmesine muvafakat etmeniz yeterli. Banka tarafından kredi başvurunuz uygun bulunduğu takdirde KGF'na iletilen kefalet talebiniz yaklaşık 2 hafta içerisinde sonuçlandırılıyor.
2- Değerlendirme kıstasları nelerdir?
Kefalet başvurusunun olumlu değerlendirilebilmesi için yapılabilir ve karlı bir proje söz konusu olmalı. Bunun yanında yönetim yeterliliği ile firmanın ve ortakların liyakati ve moralitesi değerlendirmede öncelikli hususlar. işletmede ve projede uygun bir özkaynak katkısı da aranıyor. Kredinin geri ödenebilirliği de önemli bir kıstas.
3- Hangi tür kredilere kefalet veriliyor?
İşletme ihtiyacına dönük her türlü kredi için kefalet verilirken, kredi türü konusunda bir sınırlama bulunmuyor. Bu uzun vadeli bir yatırım kredisi olabileceği gibi, borçlu cari hesap şeklinde nakdi bir kredi ya da akreditif ve teminat mektubu gibi gayri nakdi bir kredi de olabilir. Yeni iş kurma, mevcut tesisin genişletilmesi, hammadde temini, yeni teknoloji kullanımı, yeni işyerine taşınma, nakit sıkıntısını giderme, ihracatın finansmanı, ithalatın finansmanı, teminat mektubu amaçlı krediler, finansal kiralama ile KOBİ'lerin kullandığı diğer nakdi ve gayri nakdi krediler gayri nakdi krediler.
4- Kefalet limitleri neler?
KGF'nin bir KOBi'ye kullandıracağı kefaletin toplamı hiçbir şekilde 400 bin euro veya muadili YTL'yi geçemiyor.
5- Kefaletin maliyeti nedir?
Talebin uygun bulunması ve kredinin KGF'nin kefaletiyle kullanılması durumunda, kredi vadesi boyunca her yıl peşin olarak, kefalet bakiyesi üzerinden yıllık yüzde 1.5 ile 3 arasında değişen oranlarda komisyon alınıyor. Avrupa Yatırım Fonu (AYF) kapsamındaki garantilere yüzde 1.5-2 komisyon uygulanıyor.
6- iletişim nasıl kurulur?
• Genel Müdürlük: Adakale sok. No: 28/1 06420 Yenişehir/ Ankara Tel: 0312 435 64 26 - 0312 435 65 96 Faks: 0312 434 48 89 / email: info@kgf.com
• Ankara Bürosu: Adakale sok. No: 28/106420 Yenişehir/ Ankara Tel: 0312 435 98 60 - 0312 435 98 66 Faks: 0312 434 48 89
• istanbul Avrupa Yakası Bürosu: Zeytinlik Mah, Fahri Korutürk Cad. No:ll, 34710 Bakırköy/istanbul Tel: 0212 543 7712 Faks: 0212 571 90 73
• istanbul Anadolu Yakası Bürosu: Söğütlüçeşme Cad. No:ll Kat:3 Kadıköy/istanbul Tel: 0216 550 49 32 Faks: 0216 550 49 33
• izmir Bürosu: Cumhuriyet Bulvarı No:58 Kat:2 Konak/izmir Tel: 0232 4413770 Faks: 0232 425 56 73
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder