Robot çağının etik sorunları

Güney Kore hükümeti geleceğe hazırlık amacıyla robotların insanlar, ya da insanların robotlar tarafından suistimal edilmemesi için bir etik davranış kuralları kılavuzu yazımına girişti. Robot Etik Davranış Kuralları Kılavuzu bu yıl sonuna kadar robot kullanıcıları ve üreticilerinin kullanımına hazır olacak. Kılavuzu bilim kurgu yazarları ve gelecek senaryoları üzerine çalışan uzmanlardan oluşan beş kişilik bir heyet hazırlıyor. Güney Kore Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bunun insan zekâsına benzer özelliklere sahip robotların günlük yaşamın parçası haline geleceği bir geleceğe hazırlık mahiyetinde bir adım olduğu kaydedildi.
"Ya karıları gibi davranırlarsa"
Bakanlık robot ekibinden Park Hye-Young "Düşünün bir kez, ya bazı insanlar robotlarına karıları gibi davranacak olursa?" diye konuştu. Yetkili bir başka tehlikenin de kullanıcıların sanal aleme ve robotlarla iletişime bağımlılık geliştirmesi olabileceğini söyledi. Güney Kore dünyada en yüksek teknoloji kullanan ülkelerden biri. Robot teknolojisini ekonominin en önemli dinamiği olarak gören Güney Kore hükümeti, ev içi hizmetlerden, savaşa kadar her alanda kullanılabilecek robotların yapımına milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Yakınlarda hükümet tarafından hazırlatılan bir raporda, robotların 2018 yılında hastanelerde ameliyat yapabileceği tahmin ediliyor. Güney Kore Enformasyon Bakanlığı ayrıca 2015 ile 2020 yılları arasında her Güney Korelinin evinde bir robot olacağını öngörüyor.
Asimov'un kuralları
Hazırlanan kılavuz bilim kurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından İsaac Asimov'un 1942'de kaleme aldığı bir kısa hikayesinde ilk kez ortaya koyduğu kuralları da içerecek. En önemli noktalar, robotların insanların denetiminde kalmasını garanti altına almaya çalışmak ve onların yasadışı amaçlarla kullanılmalarını engellemek olacak.
Robot çağı senaryoları sadece Güney Korelilerin ilgilendiği bir konu değil. İngiltere'de hükümet tarafından geçen yıl hazırlatılan bir raporda, robotların önümüzdeki elli yıl içinde insanlarla eşit haklara sahip olmayı talep edecek kadar gelişebilecekleri kaydedilmişti. Avrupa Robot Araştırmaları adlı kuruluş da robotların kullanımını kurallara bağlayan bir kılavuzun hazırlığı içinde. Bu grubun hazırladığı öneriler Nisan ayında Roma'da bir toplantıya sunulacak.

Hiç yorum yok:

Yayınlananlar

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE