Linux'tan cep telefonu 'evrimi'


Linux işletim sisteminin giderek yaygınlaşan bir sürümü olan Ubuntu, internet bağlantılı cep telefonu ve aygıtlarda kullanılabilecek bir programa uyarlanıyor.

Bu yıl Ekim ayından itibaren kullanıma başlanması hedefiyle, cep telefonları ve benzeri aygıtlar için açık kaynak platformu oluşturulması hedefleniyor.

İşletim sistemi Ubuntu sürümünün oluşturulmasına destek verenlerin yanı sıra İntel firması çalışanlarınca geliştirilecek.

Böyle bir sürümün geliştirilmesi fikrinin, yeni yazılım talepleriyle, taşınabilir aygıtların sayısının her geçen gün artması ve oluşan talepten doğduğu belirtiliyor.

Ubuntu'ya sponsorluk yapan Canonical Ltd şirketinin sahibi Matt Zimmerman'a göre "küçük, elde taşınabilir, internet tabanlı yeni araçların iletişim ve işbirliği yollarımızı değiştireceği açık."

Nokia gibi bazı firmalar halihazırda açık kaynak teknolojisini bazı ürünlerinde kullancılarına sunuyor.

Ubuntu bir süredir bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlarda işletim sistemi olarak tercih ediliyor.

Temel olarak kullancıların geliştirmesine dayanan açık kaynak kodlu bir bilgisayar yazılım sistemi olan Ubuntu, Güney Afrika dilinde, "Ben sen olduğun için varım" demek.

Ubuntu, Microsoft gibi lisans ücreti alan ya da ürünlerinin kullanımı için bedel ödenmesini isteyen şirketlere karşılık, tamamen özgür bir yazılım.

Bunun anlamı, programı isteyen herkes değiştirebiliyor ya da yeni özellikler geliştirerek ekleyebiliyor.

Ubuntu projesinin ardındaki isim ise dünyanın ilk uzay turistlerinden milyarder Mark Shuttleworth.

Shuttleworth, açık kaynak yazılım projelerinin teşvik edilmesi amacıyla Canonical şirketini 2004 yılında Güney Afrika'da kurmuştu.

Şirketin dünyanın en büyük bilgisayar işlemcisi üreten firması İntel ile ortaklığı ise bu alanda yapılan son anlaşma.

Ubuntu geçtiğimiz haftalarda Dell şirketiyle bir anlaşmaya varmıştı.

Anlaşmayla dünyanın ikinci en büyük bilgisayar üreticisi olan Dell, bazı bilgisayar modellerini Ubuntu işletim sistemi yüklenmiş olarak piyasaya sürmeyi kabul etti.

Dell'in bu kararı yıl başında yaptırdığı bir anketi izliyor.

Ankete katılanların yüzde 70'i bilgisayarlarında Linux kullanabileceklerini söylemişti.

Microsoft, dünyanın en büyük yazılım firması ve Windows işletim sistemi her 10 kişisel bilgisayarda 9'unda kullanılıyor.

Linux internetten indirilebilen ücretsiz bir işletim sistemi olduğundan, kullanıcı sayısını tahmin etmek güç.

Ancak uzmanlara göre bilgisayar kullanıcılarının yüzde 6'sı Linux'u tercih ediyor.

Hiç yorum yok:

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE