Türk uzay araştırmalarına 508 milyon YTL

Savunma ve Uzay Araştırma Geliştirme Destek Programı kapsamında önerilen savunma projelerinden 40’ına, TÜBİTAK, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve proje yürütücü kurum ve kuruluşlar tarafından imza konulurken, sözleşmesi imzalanan projelerin toplam bütçesi ise 508 milyon YTL’yi buluyor. TÜBİTAK’tan bugüne kadar projeler için transfer edilen toplam tutar ise 178 milyon YTL’ye ulaşıyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın TÜBİTAK’la ilgili soru önergesini TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş’in bilgi notuyla yanıtladı. TÜBİTAK tarafından yürütülen 6 ana program kapsamında çok sayıda proje yürütüldüğünü ve bilim insanının desteklendiğini ifade eden Bakan Ekren, 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle bursları aktif olarak devam eden 2 bin 400 yurt içi yüksek lisans ve bin 250 yurt içi doktora bursiyeri olmak üzere toplam 3 bin 650 bursiyerin bilim insanı yetiştirme ve geliştirme destek programı kapsamında desteklendiğini bildirdi.

-SON 7 YILDA BİLİM İÇİN 450 MİLYON YTL-

Ekren, TÜBİTAK bünyesindeki araştırma grupları aracılığıyla bilim insanlarına ‘Akademik ve Uygulamalı Araştırma Geliştirme Destek Programı’ kapsamında akademik AR-GE desteği sağlandığını söyledi. Ekren’in verdiği bilgiye göre, 2000-2003 yılları arasında 59 üniversitede bin 581 proje için 24,2 milyon YTL harcandı. 2004-2007 yılları arasında ise 84 üniversiteden 4 bin 435 proje 424,2 milyon YTL’lik bütçe ile desteklendi. Destek tutarı 18 kata yakın artarken, üniversite sayısında da artış oldu. 2003 yılı sonu itibariyle devam eden proje sayısı bin 171 olurken bu sayı 2007 yılı sonunda yaklaşık üç katına çıkarak 3 bin 274’e ulaştı. 2003 yılında projelerde 2 bin 600 araştırmacı yer alırken günümüzde yer alan araştırmacı sayısı dört kat artarak 11 bine ulaştı.

-SAVUNMA VE UZAY ARAŞTIRMALARINA 508 MİLYON YTL-

Bakan Ekren yanıtında Savunma ve Uzay Araştırma Geliştirme Destek Programı kapsamındaki projelerle ilgili de bilgi verdi. Buna göre, proje kapsamında önerilen savunma projelerinden 40’ı onaylanarak, TÜBİTAK, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve proje yürütücüsü kurum ve kuruluşların yetkilileri tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Sözleşmesi imzalanan projelerin toplam bütçesi ise 508 milyon YTL’yi buldu. Bugüne kadar bu projeler için transfer edilen toplam tutar ise 178 milyon YTL oldu.

-566 FİRMAYA SANAYİ ARAŞTIRMASI İÇİN HİBE DESTEĞİ-

Ekren, 2007 yılında hibe destek sağlanan projeler çerçevesinde 566 firmanın 835 projeye ait 672,6 milyon YTL’lik harcama sunduğunu belirtirken, bu harcamaların 422 milyon YTL’sinin destek kapsamında değerlendirildiğini bildirdi. Ekren, 2007 yılında söz konusu projelere 254 milyon YTL AR-GE desteğinin TÜBİTAK ve Dış Ticaret Müsteşarlığı kaynaklarından ödendiğini söyledi. 2000 yılında 205 firmaya yaklaşık 13 milyon YTL destek sağlanırken verilen desteğin 2007 yılında 20 kat arttığını ve 254 milyon YTL’ye ulaştığını ifade eden Ekren, bu tutarın 192,7 milyon YTL’sinin TÜBİTAK’ın Sanayi Araştırma Geliştirme Destek Programı bütçesinden ödendiğini bildirdi. "

Hiç yorum yok:

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE