Ev bilgisayarları için güvenlik rehberi


Evlerde kullandığınız bilgisayarlar, teknolojik hırsızlık yapanların ilk hedefleri arasında yer alıyor. Kredi kartı numaralarınız, banka hesaplarınız ve kişisel bilgilerinizin güvenliğini iyi sağlamanız gerekiyor.

Saldırganlar sadece para ile ilgili bilgileri çalmaz, aynı zamanda bilgisayarınızın kaynaklarını da çalabilir. Haberiniz olmadan istemediğiniz bilgiler kopyalayabilir, işlemcinizi kullanabilir, hatta bağlantınızı kullanarak başka bilgisayarlara saldırabilirler.

Saldırgan, saldırısı için ne kadar çok bilgisayar kullanırsa kimliğinin belirlenmesi o kadar zorlaşır. Kimliği belirlenemezse durdurulamaz.

ADSL, kablo fark etmiyor

Peki, saldırganlar ev bilgisayarlarını kırmaya neden bu kadar meraklı? Çünkü ev bilgisayarları genellikle güvenli değildir ve kırılmaları çok kolaydır. Saldırganlar çok kısa sürelerde binlerce ev bilgisayarını tespit edip kırabilir.

Kablolu modemle ve ADSL'le internete bağlanan bilgisayarlar, sürekli bağlı olmalarından dolayı ve büyük bant genişliğinden dolayı saldırganların favori hedefleri olsa da, çevirmeli ağ bağlantıları da saldırılardan nasibini alır.

Bilgisayarınızın güvenliği size bağlı

Ev bilgisayarı internete nasıl bağlı olursa olsun, saldırılara maruz kalabilir, bu saldırılar da genellikle başarı ile sonuçlanır. Çoğu kullanıcı, evlerindeki bilgisayarın güvenliği için birşey yapmaları gerektiğinin bilincinde değildir.

Nasıl arabanızla trafiğe çıkabilmek için trafik sigortası yaptırmak gibi bir sorumluluğunuz varsa, aynı şekilde bilgisayarınızı internete bağlamadan once güvenliğinden de emin olmalısınız.

Bilgisayarınıza nasıl girerler?

Bazen size virüslü bir e-posta gönderirler. Siz bu e-postayı okuduğunuzda virus aktif hale gelir ve saldırgan için bir kapı açar. Bazen ise bilgisayarınızda çalışan programların açıklarından faydalanarak başka bilgisayarlara girebilirler.

Saldırgan bilgisayarınıza girdikten sonra genellikle bir program kurar. Bu sayede yaptıklarınızı sürekli izleyebilir, hatta değiştirebilir. Bu tür programlara 'arka kapı' (backdoor) denir. İyi yazılmış arka kapılar genellikle kullanıcı tarafından kolaylıkla fark edilemez.

Güvenlik için ne yapmalısınız?

Bilgisayarınızı tek bir tuşa dokunarak bir çırpıda güvenli hale getirmeniz mümkün değildir. Aşağıdaki adımları tek tek dikkatli bir şekilde uygulamalı ve uyarılara dikkat etmelisiniz:

  • Antivirüs programı kurun ve kullanın:
    Antivirüs programları bilgisayarınıza gelen her dosyanın içeriğine bakar. Bu içeriği tanıyıp tanımadığını, bildikleriyle uyuşup uyuşmadığını kontrol eder. Tanıdığı virüslerle benzeyip benzemediğine karar verdikten sonra ya bilgisayarınıza girmesine izin verir veya bu dosyayı yok eder.

    Antivirüs yazılımı yapan firmalar yeni çıkan virüsleri sürekli takip edip bu virüslerle ilgili bilgileri antivirus programının hafızasına yüklerler. Buna 'virus signature' adı verilir. Antivirüs programının etkili çalışabilmesi için peryodik olarak 'virus signature' güncellemesini yapmanız gerekir.

  • Bilgisayarınıza yeni yamaları yükleyin:
    Bilgisayarınızda kullandığınız bir programın veya işletim sisteminin bozulması durumunda, ona yama denilen küçük bir program yüklersiniz.

    Bu yamalar bilgisayarınızdaki açıkları kapatır. Yamalar, genellikle programı üreten firmanın Web sayfalarından ücretsiz olarak indirilebilir.

  • E-posta eklerine dikkat:
    E-posta kutunuza gelen alıcısını tanımadığımız ve dosya ekleri olan e-postaları açmayın. Bu e-postalarda genellikle eki açmanızı cesaretlendirici, merak uyandıran şeyler yazar. 'Hacker'lar arasında bu yönteme 'social engineering' adı verilir.

    Bu çok etkili bir yöntemdir, çünkü saldırgan kurbanını ikna yoluyla alt eder. Ek açıldıktan sonra virus, truva atı veya benzeri programlar, kurban farkında olmadan otomatik olarak kurulur ve bilgisayar artık saldırganın kontrolündedir.

  • 'Firewall' programı kurun ve kullanın:
    Bilgisayardaki 'güvenlik duvarları', büyük şirketlerin girişlerindeki 'X-Ray' cihazlarına benzer. Güvenlik duvarı bilgisayara hangi paketlerin giriş yapabileceğine karar verir.

    Gelen paketlere tek tek bakar, zararsız ve sizin izin verdiğiniz paketler olduğuna karar verirse geçişlerine izin verir, tanımadığı veya zararlı paketlerin geçişine ise izin vermez.

  • Önemli dosyaların yedeğini alın:
    Herhangi bir virus ya da programın kendisinin verdiği bir hata, hatta donanımın kendisinin bozulması istemediğiniz bir şekilde bazı dosyaların bozulmasına sebep olabilir.

    Yedek almadığınız bir durumda uzun süredir üzerinde çalıştığınız raporları veya arşivlerinizi kaybedebilirsiniz. Bunların yenilerini oluşturmak ise aylarınızı alabilir.

  • Güçlü şifreler kullanın:
    Tüm şifrelerinizi farklı yapın ve en önemlisi de mümkün olduğunca sık değiştirin. Tahmin edilemeyecek şifreler seçmeye özen gösterin.

    Şifrelerinizi isminiz, doğum tarihiniz gibi belli olabilecek kelime veya sayılardan kurmayın. Hatta anlamlı bir isim de kullanmayın.

    Hacker'ların en sık kullandığı yöntemlerden biri şifre kırma yöntemidir. Şifre kırıcı programlar bilgisayardaki tüm sözcükleri –sayı kombinasyonları ile birlikte- dener.

    Eğer kullanıcı şifre olak sözlükte yer alan bir isim seçtiyse bu şifreyi kırmak sadece birkaç dakika alır. En iyi şifre başkaları için en karmaşık sizin için ise en akılda kalır olan rakam/harf/sembol dizisidir.

    Kötü şifreler
  • İsminiz, eşinizin ismi veya herhangi bir isim.
  • Doğum tarihiniz.
  • Sözlükteki veya herhangi bir dildeki herhangi bir kelime.
  • Kısaltmalar.
  • Başında veya sonunda rakam olan herhangi bir isim, kelime veya kısaltma.
  • Herhangi bir kelime veya ismin tersten yazılmış hali.
  • 'xyz', 'abcde', 'qwerty' gibi popüler şifreler.

    İyi şifreler
  • Hem büyük hem küçük harf kullanın.
  • Rakam ve '!@#$%^&*' gibi karakterler kullanın.
  • Şifrenizdeki karakterler dizisi ne kadar karmaşık olursa kırılması da o kadar zorlaşır.
  • En az altı karakter kullanın. Şifreniz sistemin izin verdiği ölçüde uzun olmalı.
  • Hem büyük hem küçük harflerden oluşan şifreler kullanın.
  • Şifrenizi mümkün olduğunca sık değiştirin.
  • Şifre yazarken başkalarının ne yazdığınızı klavyeden takip etmesine izin vermeyin.

    Örnekler
  • Ayşe isminde 11 yaşında bir kızınız olsun. Bu durumda bu olayı, 'Kızım Ayşe 11 yaşında' olarak şöyle şifreleyebilirsiniz: KA7+4y!
  • Sevdiğiniz bir şarkının sözlerini de şifre yapmak için kullanabilirsiniz:
    Sanki bir adım attığını bilmez mi gönül? = S1aabmg?
  • Bir kelimeyi farklı bir şekilde yazabilirsiniz: Acıbadem = @c16@d3m
    A yerine @, ı yerine 1, b yerine 6, e yerine 3.
  • Hiç yorum yok:

    Yayınlananlar

    Dosyalar

    9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
    6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


    Yurtdışı Pazarları
    Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


    Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
    Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

    Genel Bilgiler

    FELSEFE
    Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
    BİLİM
    TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
    SANAT
    ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
    SPOR
    YAZ KIŞ MÜCADELE