Vestel 5 Yeni Fabrika Birden Açtı

turk.internet.com Haber Merkezi - haber@turk.internet.com
05-02-2007

Avrupa’nın en büyük üretim üssü olan Vestel City’deki beş yeni fabrika, 3 Şubat 2007 Cumartesi günü Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Zorlu Grubu olarak, her zaman, ‘Büyük Ülkeler, Büyük Hayallerden Doğar’ düsturuna inandıklarını söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “Vestel City gibi bir yatırımı tasarlarken, sadece ‘Türkiye’ ölçeğinde düşünmek mümkün değildi. Çünkü küresel rekabet ortamında, küresel düşünmeyen şirketlerin ‘büyük oynama’ şansı olmaz. Küreselleşmenin doğal sonucu olarak dünya devleri ile rekabet içinde olmak zorundasınız. İşte bu yüzden, Vestel City’yi , Avrupa’nın en büyük üretim, teknoloji ve Ar-Ge üssü haline getirdik. İşte bu yüzden, Vestel’de yalnızca araştırma ve geliştirme konusunda 1100 mühendis durmaksızın çalışıyor. İşte bu yüzden, Vestel, yalnızca burada Manisa’da değil, İzmir’de, İngiltere’de, ABD’de ve Hong-Kong’da Ar-Ge yatırımları yaptı” dedi.

Vestel’in dünya pazarlarındaki başarısının ardında Ar-Ge, üretim gücü ve esnek çalışma modelinin yattığını belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Yüngül ise

Elde ettiğimiz bu başarı ile Vestel Şirketler Grubu olarak Türkiye ile aynı saat diliminde olan ülkelerde markalaşma yoluna giderek pazar payımızı ve Vestel markasının gücünü artırmayı hedefliyoruz.

şeklinde konuştu. Vestel’in 1994 yılında yıllık 360 bin adetle başladığı üretim, 2006 yılında 22 milyona ulaştı. Geçen 12 yılda toplam 120 milyon cihaz üretildi. Son 4 yılda ise 500 milyon dolarlık yatırım yapılan Vestel City, Avrupa’nın en büyük üretim tesisi haline geldi.

Toplam 600 bin metrekare kapalı alana sahip olan Vestel City, tek alan üzerinde üretim yapan bir tesis olarak Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük endüstri kompleksi konumunda. Üretiminin büyük kısmını ihraç eden Vestel, elektronik eşya üretiminde dünya toplam üretiminin yüzde 6’sını, Avrupa toplam üretiminin yüzde 29’unu gerçekleştiriyor. Avrupa beyaz eşya üretiminin yüzde 11’i ise yine Vestel tarafından Vestel City’de gerçekleştiriliyor.

Vestel’in Manisa ve İzmir’de bulunan toplam 10 fabrikasında üretilen günde ortalama 120 konteyner dolusu ürün, 20 farklı gemiye yüklenerek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere toplam 108 ülkeye ihraç ediliyor. Vestel, son 12 yılda gerçekleştirdiği 12,5 milyar doları aşan ihracatı ile dayanıklı tüketim malları sektöründe 7 yıldır üst üste ihracat birinciliğini kimseye bırakmıyor.

Vestel’in 2006 yılında hayata geçirdiği ve Avrupa’nın tek laptop üretim tesisi olan fabrikası ise yıllık 500 bin adet üretim kapasitesine sahip. Dünyanın en büyük mikro işlemci üreticisi Intel’in teknolojik desteğiyle hayata geçirilen Vestel laptop fabrikasında anakart tasarımı ve üretimi tamamen Türk mühendisler tarafından gerçekleştiriliyor. Öte yandan dünya laptop üretiminin yüzde 80’inin Avrupa’ya çok uzak mesafedeki Tayvan’da yapılıyor olması Vestel’e bu pazarda önemli bir avantaj sağlıyor. Uzakdoğu’dan gelen ürünler üretildikten sonra en az üç haftada Avrupa’ya ulaşabilirken Vestel’in ürettiği ürünlerde bu süre birkaç gün ile sınırlı kalıyor.

Yeni nesil TV’ler Vestel City’de üretiliyor
Avrupa televizyon pazarında lider olan Vestel’in, tüplü televizyonlardan LCD ve plazma TV’lere olan yönelimi görerek kurduğu LCD ve plazma fabrikası yıllık dört milyon adet üretim kapasitesi ile Avrupa pazarındaki en önemli oyunculardan biri olarak konumlanıyor. Vestel mühendisleri tarafından geliştirilen ileri teknoloji ürünü yeni nesil LCD ve plazma televizyonlar başta Avrupa olmak üzere tüm dünya geneline ihraç ediliyor.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açılışı yapılan fabrikalar ile Vestel’in beyaz eşya üretimi yapan fabrikalarının ürün gamı da tamamlanmış oluyor. Buzdolabı, Çamaşır Makinesi ve Klima fabrikalarına eklenen bulaşık ve pişirici cihaz fabrikaları ile Vestel, Avrupa beyaz eşya pazarında çok daha güçlü bir konuma geliyor. Vestel’in bu fabrikalarda ürettiği beyaz eşyaların yüzde 77’si dünyanın 108 farklı ülkesine ihraç ediliyor.

Vestel City Fabrika Yıllık Üretim Kapasiteleri (adet)

Buzdolabı 1 2.000.000
Buzdolabı 2 1.500.000
Çamaşır Makinesi 2.500.000
Bulaşık Makinesi 1.000.000
Fırın 1.000.000
Klima 700.000
LCD ve Plazma TV 4.000.000
Dijital 12.000.000
Laptop 500.000
Tüplü televizyon 10.000.000
Toplam 35.200.000

Vestel’in Ürettiği Ürünler

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima, LCD TV, plazma TV, tüplü TV, dijital uydu alıcı, DVD oynatıcı – DVD yazıcı, ev sinema sistemleri, laptop , masaüstü bilgisayar, uydu alıcılı TV, kablosuz TV, DVD kaydedicili uydu alıcı gibi entegre cihazlar.

Vestel Hakkında

Son 4 yılda 500 milyon doları aşan yatırımla büyüyen ve 8 fabrikası ile 600.000 m² alana ulaşan Vestel City, dünyanın ikinci, Avrupa’nın tek alan üzerinde üretim yapan en büyük tesisi

Dünya elektronik eşya üretiminin % 6’sını, Avrupa elektronik eşya üretiminin % 29’unu ve Avrupa beyaz eşya üretiminin % 11’ini Vestel gerçekleştiriyor

Vestel, Rusya’da kurduğu 100 milyon $ tutarındaki televizyon ve beyaz eşya fabrikalarının yanı sıra; Rusya, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Finlandiya, Hollanda, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler, Benelux ve İberya’da kurduğu şirketler ile faaliyette bulunuyor.

Vestel, son 12 yılda, 108 ülkeye gerçekleştirilen ve 12,5 milyar doları aşan ihracatı ile dayanıklı tüketim malları sektöründe 7 yıldır üst üstte ihracat birincisi oluyor

Türkiye’nin televizyon ihracatının % 53’ünü, klima ihracatının % 60’ını Vestel gerçekleştiriyor

Ürettiği dijital ürünlerin % 90’ını, beyaz eşyaların % 77’sini dünyanın 108 ülkesine ihraç ediyor.

Vestel’de 14 bin kişi çalışıyor. 2 bin satış noktası, 650 servis noktası ve yan sanayi kuruluşlarındaki binlerce çalışanıyla Vestel, 60 bin kişiye gelir kaynağı yaratıyor.

Hiç yorum yok:

Yayınlananlar

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE