Bütçeleme-5

4.Nakit Akış Bütçesi

Nakit bütçeleme çalışması, daha önceki aşamalarda belirlenmiş olan stratejiler neticesinde oluşacak olan nakit giriş ve çıkışların belirlendiği kısımdır. Nakit giriş ve çıkışlar, gelir ve giderlerin bütçelenmesi çalışmasına göre daha faydalı veriler sağlayabilmektedir. Şöyle ki, bütçeleme yapılan dönemdeki şirketlerin nakit durumları tespit edilebildiğinden, herhangi bir nakit sıkıntısı önceden belirlenmiş olmakta ve faaliyetlerin kesintisiz devamının sağlanması temin edilebilmektedir.

Nakit bütçesi çalışmasını dört kısma bölebilmekteyiz; ilk olarak, öngörülen dönemdeki nakit tahsilatların planlaması yapılmalıdır. Bu sayede hangi tarihte ne kadarlık bir nakit tahsilat gerçekleştirileceği öngörülebilmektedir. Örneğin, satış tahminlerinde bütçelenen tutarların satış politikalarına göre ne zaman ne kadarlık bir nakit girişi olacağı bu kısımda planlanmaktadır.

İkinci kısımda, gerçekleştirilecek olan ödemelerin planlanması bütçelenmektedir. Tahsilatın planlanmasına benzer olarak hangi tarihte ne kadarlık bir nakit ödemenin gerçekleştirileceği belirlenebilmektedir. Örneğin, satınalma veya personel ücretlerinin bütçelenmesi çalışmasında yapılan öngörülerin neticesinde nakit çıkışların ne zaman hangi tutarda gerçekleşeceği bu kısımda planlanmaktadır.

Üçüncü ve dördüncü kısımda, öngörülmüş olan nakit çıkış ve girişlerin neticesinde oluşan nakit fazlası veya nakit açığının planlaması yapılmaktadır. Bu sayede şirketler ne zaman ne kadar tutarda bir finansmana ihtiyaç duyacaklarını tespit edebilmektedirler ve buna göre finansman arayışına girmektedirler.

Nakit bütçelemesi çalışması diğer bütçeleme çalışmaları gibi Qualis Budget’te kullanıcı tanımlı olarak yapılabilmektedir ve ödeme/tahsilat planları tanımlanarak, nakit ile ilgili akışlar takip edilebilmekte, çeşitli raporlar elde etme imkanı bulunmaktadır.

Bu kısım da bütçe aşamaları arasındaki etkileşimlere güzel bir örnek oluşmaktadır. Şöyle ki, ihityaç duyulan finansmanın tutarına ve bu finansman dolayısıyla oluşacak finansman maliyetleri gereği bir çok aşamadaki bütçeleme çalışmalarının revize edilmesi gerekebilecektir.

Nakit bütçesinin etkileşimini şekildeki mavi oklar ile takip etmek mümkündür.

5.Bütçelenmiş Bilanço

Bilançonun bütçelenme çalışması, aktiflerin, pasiflerin ve özkaynakların nakit akışları ve sermaye maliyetleri bütçelemeleri yapılmasını takiben oluşturulabilmektedir. Bütçe çalışmasının son aşamasını oluşturmakta olan Bilanço’nun bütçelenmesi, ayrıca bir rapor niteliğine de sahip bulunmaktadır.

Bilançonun bütçelenme çalışması esnasındaki etkileşimi, şekilde pembe oklar ile izleyebilmekteyiz.

Qualis Budget ile yapılan bütçe tahminleri neticesinde tahmini Bilanço, raporlar kısmından alınabilmekte, gerçekleşen dönemler ile de bu tablo güncellenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yayınlananlar

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE