Bütçeleme-7

Alternatifli projeler Qualis Budget’te oluşturularak kıyaslaması yapılabilmekte, karar verilen bir proje neticesinde bütçelerde revizyona gidilebilmektedir.

Yatırım bütçelemesi yapılarak şu şekilde yatırımlar hakkında kararlar alınabilmektedir;

a) Maliyet tasarrufu sağlayan yatırım kararlarının alınması. Bu halde şirketler, yeni varlıklar edinmek ile maliyetleri kısmak arasında bir tercihte bulunmaktadırlar.

b) Üretimin genişletilmesi kararının alınması. Bu halde şirketler, satışlardaki artış eğilimine istinaden üretimlerini yeni varlık edinimi yoluyla mı yoksa kapasite artırımı (modernizasyon) yoluyla mı sağlayacaklarına karar vermek durumundadırlar.

c) Üretim için makina ve ekipmanın seçimi. Bu halde şirketler, alternatif makina ve ekipmanlar arasında en çok tasarrufu sağlıyacak olan arasından bir tercihte bulunmaktadır.

d) Kiralama veya satın alma kararının alınması. Burada alınması karar verilen duran varlık ya satın alma yoluyla (muhtemelen kredili olarak) yada finansal kiralama (leasing) yoluyla alınması şeklinde iki alternatif bulunmaktadır. Hangi yöntem daha fazla tasarruf sağlıyacak ise onun tespit edilmesi gerekmektedir.

e) Yenileme (modernizasyon) kararının alınması. Burada şirketler eski yatırımlarının yenilenmesi ile sağlıyabilecekleri tasarrufları dikkate almalıdırlar.

Görüldüğü gibi bütçeleme tekniği farklı amaçlar için kullanabilmekteyiz. Bu sayede alınacak kararları en az sapma ile önceden belirleyebilmekteyiz ve rekabetin olduğu piyasalarda ise bu ciddi bir üstünlük sağlamaktadır. Kolay bütçeleme çalışmaları için Qualis Budget’in kullanılması da yabancı para biriminde bütçe yapmak, senaryo kurabilmek, kolay revizyon yapabilmek, formülasyon imkanı vb. sunduğu işlem özellikleri ile hatasız ve çabuk bütçe oluşturulabilmektedir.

Yatırım bütçelemesinde dikkat edilmesi gereken iki husus ise “fırsat maliyeti (iskonto oranı)” ve “paranın zaman değeri” kavramlarının belirlenmesidir. Bu sayede nominal olarak aynı tutardaki nakit akışlarını vadelerine göre ayırt edebilmekteyiz. Şöyle ki, yapılacak olan bir yatırımın dönüşü bir yılda 100 milyon ise, bunu alternatif yatırımdaki bir yıldaki 100 milyon’luk dönüşümden ayırabilmek, daha avantajlı olanını tespit edebilmek için, fırsat maliyeti ve paranın zaman değerini iyi tespit etmek gerekmektedir.

Yatırım bütçelemesinde dikkat edilecek bir diğer husus ise amortisman tutarları ve seçilecek amortisman ayırma yöntemleridir. Bilindiği gibi, amortismanlar nakit çıkışı gerektirmemekle beraber ciddi vergi tasarrufu sağlamaktadırlar. Özellikle satın alma veya kiralama kararı verilirken amortismanlar büyük önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yayınlananlar

Dosyalar

9. kalkınma Planı.İş Planı.Kosgeb destekleri 1.Kosgeb destekleri 2.Kosgeb arge destekleri.Kosgeb Tekmerleri.Motivasyon.Hayaller.Tübitak teydeb destekleri.Oslo Klavuzu Işığında Yenilik.Frascati Klavuzu Işığında Ar-Ge.Problem Çözme Teknikleri.Proje Yönetimi.Toplam Kalite Yönetimi.Matriks Organizasyonlar.Fikri Mülkiyet Hakları.Marka nedir?.Marka başvurusu.Marka koruma.Bitki Islahçı Hakları.Patent Bilgisi.Verimlilk.6.çerçeve programı.Kobilerin 6.çerveve programına katılımı.6.çeçeve programında uluslararası işbirliği.
6.çerçeve programı projesi hazırlama .6.çerçeve programı projesi sunma ve değerlendirme.Finansal Analiz.Örnek Finansal Analiz.Finansal Başarısızlık.Sermaye Piyasası Kurumu.İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi.AB'ye Özel sektörün intibakı.AB Çevre Müktesebatı.Stratejik Planlama.Bilgi Toplumu Stratejisi.Tarım Stratejileri.Kriz Yönetimi .EU Lobbying.Bilgi ekonomisinin reddettikleri.Teknokentler.Bilgi Ekonomisi.E-Ticaret'e Davet.TİKA Teknik Yardım Projeleri.Fikri Mülkiyet Hakları.Proje Yönetimi.Endüstriyel Tasarım Tescili.Tübitak Proje Destek Süreci.Pazar Araştırması ve Planlaması.Örgüt Yönetimi.Makale Yazma.Bilimsel Araştırma Teknikleri.


Yurtdışı Pazarları
Azerbaycan. Moğolistan. Türkmenistan. Kırgızistan. Kazakistan. Özbekistan. Ukrayna. Moldava. Romanya. Gürcistan. Makedonya. Bosna-Hersek.


Vizyon 2023 Teknolojik Öngörüleri
Strateji Belgesi. Üretim. Tasarım. Savunma Havacılık Uzay. Nano. Mekatronik. Malzeme. Enerji ve Çevre. Biyoloji ve Genetik. Bilişim.

Genel Bilgiler

FELSEFE
Dinler Tarihi.Atatürkçülük.
BİLİM
TOPLUM Dunya ekonomi tarihi.GIDA ÇEVRE SAĞLIK TARIM Bitki Islahı.MALZEME TEKNOLOJİ Nano Teknoloji.Bilgisayar Ağ Temelleri.ENERJİ TAŞIMACILIK UZAY Yıldızların İç Yapısı ve Evrimi.
SANAT
ROL MÜZİK EDEBİYAT YEMEK Denizlerimizdeki Balıklar.
SPOR
YAZ KIŞ MÜCADELE